Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Postopek montaže robotske kosilnice

Posodobljeno 25. marca 2024

V mesecu maju smo opravili montažo robotske kosilnice Husqvarna Automower® 315X v Glamping resortu Honey Paradise. Celoten postopek smo natančno dokumentirali, da vam lahko sedaj natančno predstavimo kako poteka montaža s strani našega strokovnjaka.

Robotska kosilnica Husqvarna Automower® je okolju prijazna kosilnica, ki jo poganja akumulator, travo kosi brez škodljivih neposrednih emisij izpušnih plinov in je zelo tiha. Ravno zato je bila robotska kosilnica idealna rešitev za nego zelenice v glamping resortu, ki je namenjen ljubiteljem naravnega. Košnja z navadno vrtno kosilnico za to zeleno oazo res ne bi bila primerna ob nobenem času. Robotska kosilnica pa lahko svoje delo opravlja ponoči ali podnevi in to v vseh vremenskih pogojih.

Postopek montaže robotske kosilnice

Kaj vse boste lahko prebrali v tej objavi?

Pred montažo robotske kosilnice
– Izbira robotske kosilnica
– Priprava terena

Primer montaže robotske kosilnice v Terme Paradiso
– Postopek montaže robotske kosilnice
– Video prikaz montaže robotske kosilnice v Terme Paradiso
– Stroški montaže robotske kosilnice na prikazanem primeru

Po montaži robotske kosilnice
– Kako deluje robotska kosilnica
– Vzdrževanje in servis robotske kosilnice
– Poškodbe robotske kosilnice
– Letni stroški robotske kosilnice

Natačno vas bomo peljali čez postopek namestitve robotske kosilnica in vam sproti razložili kaj je čemu namenjeno, povedali kakšen trik in napisali kakšen nasvet. 

V kolikor se zanimate za našo profesionalno montažo robotske kosilnice obiščite stran Montaža robotskih kosilnic. Montiramo samo robotske kosilnice Husqvarna Automower® kupljene pri nas, storitev pa opravljamo lokalno.

Pred montažo robotske kosilnice

Izbira robotske kosilnice

Pri izbiri najbolj primerne kosilnice je potrebno upoštevati specifikacije in značilnosti vaše zelenice, za katere aktivnosti uporabljate zelenico in kako pogosto ter kakšne so vaše osebne zahteve za robotsko kosilnico. V pomoč pri izbiri vam je lahko naš blog prispevek Nakup robotske kosilnice, ki deluje kot vodnik pri izbiri pravega modela.

Priprava terena

Pred montažo je potrebno zelenico pripraviti na novo obdobje košnje z robotsko kosilnico. Robotska kosilnica kosi redno in z majhnimi nožki, zato mora biti zelenica urejena. Travnato površino preglejte in iz nje umaknite kamenje, veje, igrače in podobne ovire, ki bi lahko kosilnico poškodovale. Če je trava že višja od 10 centimetrov, priporočamo tudi, da jo pred zagonom robotske kosilnice pokosite z navadno. Prav tako je zelo pomembno, da na mestu, kjer je predvidena polnilna postaja, pripravite dostop do elektrike.

Primer montaže robotske kosilnice v Terme Paradiso

Lokacija: Terme Paradico – Honey Paradise glamping
Izvajalec: TMS Brežice
Termin: maj 2020
Model: robotska kosilnica Husqvarna Automower® 315X
Dodatna oprema: garažna hiška oziroma nadstrešek za robotsko kosilnico

[Posodbitev leta 2024] Robotsko kosilnico Husqvarna Automower® 315X je zamenjal model Automower® 415X.

Postopek montaže robotske kosilnice

0. Nastavitev programske opreme
Preden pridemo na montažo vašo robotsko kosilnico v naprej pripravimo, da je ob končani montaži pripravljena na takojšnje delo. Kosilnico napolnimo, naložimo programsko opremo in posodobimo.

1. Polaganje mejne žice
S pomočjo stroja za polaganje žice položimo mejno žico ob robovih travnatih površin. Žico začnemo polagati tam, kjer je predvidena polnilna postaja. Na istem mestu tudi zaključimo.

Mejna žica omeji območje košnje robotske kosilnice.

Polaganje mejne zice
Polaganje mejne zice
Polaganje mejne zice
Polaganje mejne zice
Polaganje mejne zice

2. Določimo mesto sklopa mejne in vodilne žice
Med polaganjem mejne žice se ustavimo na najbolj oddaljenem koncu vrta, kjer naredimo zanko, ki določa, kje bomo mejno žico spojili z vodilno žico. Nato nadaljujemo s polaganjem mejne žice.

Določimo mesto sklopa mejne in vodilne žice

3. Polaganje vodilne žice
Mejno žico prekinemo na zanki, ki smo jo naredili med polaganjem mejne žice in jo s pomočjo končnika (gel sponke) spojimo z vodilno žico. Vodilno žico nato po sredini vrta speljemo do polnilne postaje.

Namen vodilne žice je zapeljati robotsko kosilnico v polnilno postajo vedno, ko je to potrebno (polnjenje, igra na zelenici in podobno). S pomočjo vodilne žice robotska kosilnica najde najhitrejšo pot do polnilne postaje, ne glede na to, kje se kosilnica v tistem trenutku nahaja.

Polaganje vodilne žice
Polaganje vodilne žice
Polaganje vodilne žice
Polaganje vodilne žice
Polaganje vodilne žice
Polaganje vodilne žice

4. Postavitev polnilne postaje
Polnilno postajo enostavno pričvrstimo s priloženimi vijaki. Ko je postaja pričvrščena, na konec mejne in vodilne žice namestimo sponke. Vse tri žice nato priklopimo v polnilno postajo. Polnilno postajo pa vklopimo v elektriko.

Mesto polnilne postaje določimo predhodno, saj mora imeti dostop do elektrike. Hkrati gledamo, da je polnilna postaja postavljena centralno glede na površino, ki jo bo kosilnica kosila. Okoli polnilne postaje mora biti prostor. Polnilna postaja ne sme biti izpostavljena direktnemu soncu, namakalnim in zalivalnim sistemom.

Postavitev polnilne postaje
Postavitev polnilne postaje
Postavitev polnilne postaje
Postavitev polnilne postaje
Postavitev polnilne postaje
Postavitev polnilne postaje

5. Namestitev hiške
Hiško enostavno sestavimo in pričvrstimo v tla s priloženimi vijaki.

Hiška oziroma nadstrešek za robotsko kosilnico Husqvarna Automower® ščiti polnilno postajo in robotsko kosilnico pred soncem in dežjem. *Hiška spada pod dodatno opremo.

Namestitev hiške
Namestitev hiške

6. Namestitev robotske kosilnice
Namestitev robotske kosilnice je popolnoma enostavna, samo sledimo slovenskim navodilom na ekranu. Robotsko kosilnico povežemo s telefonom – aplikacija Automower@Connect.

Z aplikacijo ohranite popoln nadzor na kosilnico, ne glede na to, kje se nahajate. Preko aplikacije prejemate tudi obvestila, če pri košnji pride do kakšne napake. Upravljate lahko kdaj naj gre kosilnica kosit ali pa počivati. Predstavljeni model 315X ima tudi GPS, kar pomeni, da lahko kosilnici sledite v primeru kraje. (Modele serije X s podporo GPS je mogoče zavarovati pri nekaterih zavarovalnicah.)

Namestitev robotske kosilnice
Namestitev robotske kosilnice
Namestitev robotske kosilnice

7. Pozabite na košnjo
Robotsko kosilnico že predhodno napolnimo, tako da je vaš nov pomočnik po naši montaži pripravljen na takojšnjo košnjo. Ob prvem vklopu tako skupaj pogledamo kako kosilnica zapusti polnilno postajo in pred njo izvrši uskladitev (kalibracijo) signala omejitvenega in vodilnega kabla. Po končanem postopku lahko košnjo prepustite vaši robotski kosilnici.

Husqvarna Automower® na podlagi navigacije prek sistema GPS začne košnjo na mestu, kjer pred nedavnim še ni bilo pokošeno. Modeli, ki nimajo GPS imajo druge nastavitve, ki so prav tako učinkovite. Vsi modeli pa kosijo naključno saj se je to izkazalo kot najbolj učinkovito.

Pozabite na košnjo
Tukaj kosi stevilka ena

Stroški montaže robotske kosilnice na prikazanem primeru

Prikaz stroškov montaže robotke kosilnice Husqvarna Automower 315X. Pri montaži robotske kosilnice se montaža zaračuna po dejanski porabi. Montažo računamo po položenih metrih omejitvenega kabla in ne po času, ki ga porabimo. Montaža je opravljena korektno, kot da bi delali za lasten travnik. Uporabimo najmočnejši mejni kabel (3.4 mm debeline), saj je bolj odporen na vremenske vplive, pa tudi na zobe radovednih živali. Kabel položimo v zemljo in ne na površino trave, kar je sicer dovolj. 

V tabeli so prikazani stroški montaže robotske kosilnice v Terme Paradiso

Garažna hiška je bila v sklopu akcijske ponudbe Husqvarna pomlad 2020 brezplačna ob nakupu modela 315X.

Video prikaz montaže robotske kosilnice v Terme Paradiso 

Posnetek natančno prikazuje postopek montaže robotske kosilnice s strani našega strokovnjaka. V posnetku najdete tudi pisna navodila, ki so enaka navodilom v tej objavi, vendar pa je med ogledom posnetka potrebno video ustaviti, kadar pride do daljših zapisov, sicer ne boste utegnili prebrati.

Po montaži robotske kosilnice

Robotska kosilnica je nameščena in že pridno kosi. Zahvaljujoč konstantni košnji bo zelenica vedno zgledala popolno vzdrževana, prav tako pa ne bo potrebe po odstranjevanju trave. Z aplikacijo Husqvarna Automower® Connect robotsko kosilnico enostavno upravljate s pametnim telefonom od koder koli.

Kadar mi opravimo montažo kosilnice, kosilnico že v naprej povežemo z našim mobilnim telefonom, da naložimo programsko opremo in jo posodobimo. Robotska kosilnica je tako takoj pripravljena na košnjo. V kolikor želite pa naš strokovnjak obdrži vašo kosilnico v svoji aplikaciji, ker vam lahko tako ob kakšni težavi hitro priskoči na pomoč. V nekaterih primerih lahko težavo rešimo že na daljavo. Včasih ne najdete kakšno nastavitev, predvsem starejše stranke, ki niso tako vešče s telefonom, pa potem mi na daljavo spremenimo višino košnje na primer. 

Kako deluje robotska kosilnica?

Robotska kosilnica kosi travnato površino znotraj omejitvene žice. Ko robotska kosilnica naleti na oviro ali se približa mejni žici, se obrne in izbere novo smer premikanja. Senzorji na sprednji in zadnji strani izdelka zaznajo približevanje mejni žici. Sprednji vedno zapelje določeno razdaljo pred omejitveno žico, preden se obrne. To razdaljo je mogoče po potrebi prilagoditi glede na postavitev. Trava je odrezana s tremi, kot britev, ostrmimi nožki, ki jih je mogoče enostavno zamenjati. Ob trku s trdimi predmeti (kamenje, veje) nožki zarotirajo v notranjost kosilnice in tako se zmanjša nevarnost poškodb. Kosilnica kosi po naključnem vzorcu, kosi malo a pogosto in učinkovio. Še več o delovanju pa si lahko preberete v prispevku Popolnost robotske košnje.

Vzdrževanje in servis robotske kosilnice

Robotske kosilnice Husqvarna Automower® se odlikujejo po naprednih tehničnih rešitvah, s katerimi zagotavljajo najvišjo stopnjo zanesljivosti, kakovosti in rezultatov košnje. Robotska kosilnica je zagotavlja popolnoma avtonomno košnjo, velika prednost pa je tudi minimalno vzdrževanje in servisiranje. Vseeno pa ne pozabite na to minimalno vzdrževanje!

Robotska kosilnica avtomatsko kosi, ne more pa se sama očistiti. Predvsem po dežju, ko je zemlja mokra, se na kosilnico rado naloži blato in druga umazanija. Večkrat odprite ohišje in jo na suho očistite. Poskrbite tudi za kolesa.

Vzdrževanje in servis robotske kosilnice

Prav tako je potrebno preverjati stanje nožev in jih menjati, ko se obrabijo in postanejo topi. Kako hitro se nožki obrabijo je odvisno od stanja vaše zelence. Če je vedno lepo pospravljena, bodo zdržali dlje, če bodo prišli v stik s kakšno vejo ali drugim predmetom, bodo prej izgubili ostrino in jih bo potrebno bolj pogosto menjati. Za zdravo in lepo zelenico je nožke priporočljivo menjati vsaj 3x na sezono.

Svetujemo, da robotsko kosilnico vsaj enkrat letno pripeljeta na servis. Običajno jo uporabniki pripeljejo po koncu sezone in jo tudi pustijo na prezimovanju. Kosilnico takrat temeljito očistimo, pregledamo, posodobimo programsko opremo in vzdržujemo baterijo. Do začetka sezone je lahko kosilnica pri nas shranjena na suhem in toplem.

Poškodbe robotske kosilnice

Ne beležimo posebnih poškodb vrtne kosilnice. Najpogostejša napaka do katere pride je poškodba mejne ali vodilne žice s strani lastnikov, glodalcev ali drugih okoliščin. Lastniki pozabijo, da je žica tam in jo med urejanjem zelenice pomotoma zadenejo z lopato. Se zgodi 🙂 V ta namen ob montaži dodamo še nekaj dodatnih gel sponk in nekaj žice, da lahko napako sami odpravite.

Ob upoštevanju vseh navodil in rednemu čiščenju običajno ne prihaja do poškodb. Sicer pa lastniki sami opazijo, če se kosilnica kje zadane ob kakšen rob, drevo ali oviro in se teren prilagodi, da se to več ne dogaja. Znotraj omejitvenega kabla kosilnica običajno naleti na kakšno fizično oviro – na primer drevo, ki ga ni potrebno omejiti, saj ga kosilnica na poškoduje. Vanj se zaleti in nato spremeni smer košnje. Vseeno pa lahko pričakujete, da se bo ohišje robotske kosilnice obrabilo. V kolikor je to moteče, lahko ohišje zamenjate. Razen takšnih površinskih poškodb pa je nato za poškodbo najbolj verjetna le človeška napaka – padec kosilnice z višjega, ko jo lastnik prenaša, neupoštevanje priporočil in navodil strokovnjaka za pravilno pripravo terena.

Letni stroški robotske kosilnice

Kosilnico poganja baterija zato zanjo ne potrebujete potrošnega materiala kot so goriva, svečke in podobno. Načeloma je potrebno redno menjati le nožke, te lahko sami enostavno zamenjate. Energija, ki jo letno porabite za polnjenje pa znaša med 15 in 50 EUR. Odvisno od velikosti travnate površine. Življenjska doba baterije je odvisna od delovne površine in nastavljenih časov delovanja. Običajno zdrži med 2 do 4 sezone.

Kot smo že zapisali, svetujemo tudi opravljanje letnega servisa.

Letni stroski robotske kosilnice

Za več informacij ali dodatno pomoč nam pišite na splet@tms-brezice.si ali pa kar v komentar spodaj in z odgovorom pomagamo še komu.

Spremljate nas na družbenih omrežjih facebookinstagram in youtube.
Veseli bomo tudi vaše ocene na Google, saj nam s tem pomagate, da smo vidnejši na spletu 🧡

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.