Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Filter products

Razvrsti

Na zalogi / V Akciji

Odstranjevanje vej s dreves je zahtevno in nevarno opravilo, vendar obstaja specialno orodje, ki se odlično spopade s tem delom in vam omogoča, da se med odstranjevanjem vej ne rabite vzpenjati na lestev. To orodje je višinski obrezovalnik. Z ergonomsko zasnovo, lahkostjo obrezovalnika in teleskopskimi cevmi boste kos najzahtevnejšim opravilom, tudi brez uporabe lestve. Gre za najhitrejši, najvarnejši in najučinkovitejši način obrezovanja dreves, ki vam omogoča, da ostanete na tleh, medtem ko višinski obrezovalnik opravi svoje delo.

Bencinski, akumulatorski in profesionalni višinski obrezovalniki predstavljajo različne možnosti za obrezovanje dreves na različnih ravneh. Bencinski višinski obrezovalniki so pogosto najmočnejši in najprimernejši za najzahtevnejša drevesa, saj imajo močne motorje in dolge rezalne meče, vendar so tudi težji in glasnejši. Akumulatorski višinski obrezovalniki so bolj okolju prijazni, tišji in lažji ter primerni za manjše naloge v vrtovih in parkih. Profesionalni višinski obrezovalniki pa so oblikovani za strokovnjake, ki opravljajo zahtevno drevesno nego, saj ponujajo visoko zmogljivost, trajnost in prilagodljive funkcionalnosti, ki omogočajo dostop do vrhov visokih dreves. Pri izbiri pravega višinskega obrezovalnika je ključno upoštevati specifične potrebe in zahteve dela ter okoljske dejavnike.

Kaj so pomembne značilnosti pri izbiri višinskega obrezovalnika?

Dolžina meča določa velikost vej, ki jih lahko razrežete. Splošno pravilo je, da mora biti rezalna palica ali meč vsaj 5 centimetrov daljše od premera veje, ki jo režete. Pri bencinskih in akumulatorskih višinskih obrezovalnikih ta dodatna dolžina preprečuje, da bi konec palice prišel v stik z vejo in povzročil “odboj”, torej nenaden ali nepričakovan dvig palice. Najpogostejše dolžine mečev višinskih obrezovalnikov segajo med 20 in 30 centimetrov. Ne pozabite, da je treba za žaganje vej, ki so 3 do 5 metrov nad tlemi, vložiti veliko napora in večji kot je premer veje, več sile je treba uporabiti.

Teža igra pomembno vlogo pri varni in učinkoviti uporabi višinskega obrezovalnika. Višinski obrezovalniki tehtajo od 3 do 11 kilogramov, pri čemer so težji višinski obrezovalniki bolj verjetno, da bodo povzročili utrujenost po daljši uporabi. Pomembno je tudi vedeti, da se višinski obrezovalnik lahko počuti težji, kot v resnici je, če je meč oddaljen od telesa. Na primer, 10-kilogramski višinski obrezovalnik, ko je raztegnjen do največje delovne višine, se lahko počuti kot 20 kilogramov. Zato je pri izbiri višinskega obrezovalnika pomembno primerjati njegovo težo s svojo splošno fizično pripravljenostjo in časom, ki ga nameravate preživeti z njim. Bencinski višinski obrezovalniki so pogosto najtežji, saj večji motorji povečajo težo modelov. Po drugi strani pa so akumulatorski višinski obrezovalniki običajno lažji.

Dolžina palice in delovna višina višinskega obrezovalnika

Pri višinskih obrezovalnikih je običajno zapisana dolžina palice in delovna višina. Dolžina palice je dejanska dolžina palice, od konice do konice. Delovna višina pa je ocena, kako daleč bo povprečna oseba lahko dosegla s palico, kar pomeni dolžina palice plus dodatnih 60-90 centimetrov dolžine rok. Drugače povedano, palica, ki je dolga 2,5 metra, ima delovno višino med 3 in 3,5 metra. Večina bencinskih in akumulatorskih višinskih obrezovalnikov ima največjo delovno višino med 3 in 3,5 metra, saj postanejo težje obvladljivi pri večjih dolžinah.

Kdaj je najboljši čas za obrezovanje dreves?

Varnost in zdravje drevesa sta ključnega pomena. Drevo je treba obrezovati v mesecih mirovanja, pozno pozimi ali zgodaj spomladi, ko je izpostavljenost drevesa žuželkam in boleznim najmanjša, in drevo ima dovolj časa za zaceliti rane pred novo rastjo. Vedno morate odstraniti odmrle, zlomljene ali obolele veje takoj, ko se pojavijo.

Varnost pri delu za višinskim obrezovalnikom

Pri delu z višinskimi obrezovalniki upoštevajte varnostne dejavnike. Naredite načrt za preprečevanje nesreč in zmanjšajte resnost poškodb v primeru nesreče z uporabo ustrezne zaščitne opreme, kot so čelada z glušniki, vizirjem in zaščitnimi očali, zaščitne hlače za motorno žago, gozdarska jakna z ustrezno zaščito trupa, zaščitne hlače, škornji z nedrsečim podplatom in rokavice.

Nikoli ne opravljajte del na drevesu, če je blizu električnih vodov, in vedno poiščite pomoč strokovnjaka. Ne uporabljajte verižne žage, ko stojite na lestvi, ampak uporabite ustrezna orodja za obrezovanje. Pri obrezovanju debelejših vej uporabite metodo treh korakov, da preprečite večjo površino rane in luščenje veje.

Prednosti uporabe akumulatorskega višinskega obrezovalnika

Baterijski višinski obrezovalnik Husqvarna ima prednosti, saj ponuja moč bencinskega orodja, vendar z manj hrupa, manj vibracijami in brez izpušnih plinov. V naši ponudbi je na voljo tudi vsestranski višinski obrezovalnik, ki mu lahko menjate nastavek z obrezovalnikom žive meje.

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.

NAGRADNA IGRA

Brezplačna robotska kosilnica

TMS BREŽICE VRAČA KUPNINO!

Kupite robotsko kosilnico Husqvarna Automower med 20. marcem in 30. junijem 2024 in morda bo ravno vaša robotska kosilnica za vas popolnoma brezplačne!