Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Inovacija na zelenicah: Robotska kosilnica brez mejnega kabla

Posodobljeno 30. aprila 2024

Pri odločanju za nakup visokotehnološke opreme, kot je robotska kosilnica, se pogosto pojavijo dvomi. Strah pred zapleteno namestitvijo, učinkovitostjo na različnih terenih ali je investicija vredna svoje cene, so le nekateri izmed njih. Husqvarna zato navdušuje z novo serijo robotskih kosilnic Husqvarna Automower NERA, ki obljublja rešitev mnogih dilem z najnovejšo tehnologijo, ki omogoča avtonomno košnjo domačih zelenic s pomočjo napredne tehnologije EPOS. Če vas zanima robotska kosilnica brez mejnega kabla, ste na pravem mestu!

Prednosti robotskih kosilnic brez omejitvene žice

Prednosti robotskih kosilnic brez omejitvene žice

Robotske kosilnice brez mejnega kabla prinašajo številne prednosti, ki jih tradicionalne robotske kosilnice z omejitveno žico ne morejo ponuditi. Ta napredna tehnologija spremeni način, kako razmišljamo o avtomatizirani košnji trave in ponuja večjo fleksibilnost ter udobje.

Katere so prednosti robotskih kosilnic brez omejitvene žice?

 • Enostavna namestitev: Ena od glavnih prednosti je odprava potrebe po polaganju omejitvene žice, kar pogosto zahteva čas in trud. Brez potrebe po tej fizični oviri je postopek namestitve hitrejši in enostavnejši, kar omogoča takojšnjo uporabo kosilnice. *Trenutno se za namestitev robotskih kosilnic Husqvarna s tehnologijo EPOS zahteva, da je prva namestitev narejena s strani pooblaščenega prodajalca. Po prvi namestitvi, pa si lahko sami prilagajate območja in spreminjate nastavitve.
 • Večja fleksibilnost pri oblikovanju območij: Brez omejitvene žice imajo lastniki večjo svobodo pri načrtovanju in spreminjanju območij svojega vrta. Enostavno lahko prilagodijo ali preoblikujejo vrtne elemente brez skrbi, kako bo to vplivalo na pot kosilnice.
 • Izboljšana tehnologija navigacije: Robotske kosilnice brez mejnega kabla se pogosto zanašajo na naprednejše tehnologije. To omogoča natančnejšo in učinkovitejšo košnjo po vnaprej določenih območjih.
 • Brez poškodb kabla: Brez fizičnih kablov na vrtu se zmanjša tveganje za poškodbe kabla, kar je najpogostejši razlog, da klasična robotska kosilnica preneha delovati (dokler se ne odkrije, kje je kabel prekinjen in se ga nazaj poveže).  
 • Prilagodljivost na spremembe v vrtnem dizajnu: Ker ni potrebe po fizičnih mejah, lahko kosilnica brez težav sledi spremembam v dizajnu vrta. To pomeni, da če se odločite za dodajanje novih gredic, dreves ali drugih elementov, vaša kosilnica ne bo potrebovala dodatnih prilagoditev.
 • Zmanjšano vzdrževanje: Brez potrebe po vzdrževanju ali zamenjavi omejitvenega kabla se zmanjšajo tudi skupni stroški vzdrževanja kosilnice.

Kako deluje avtonomna košnja brez omejitvenega kabla?

Robotske kosilnice brez žice Husqvarna temeljijo na revolucionarni tehnologiji Husqvarna EPOS (eng. “Exact Positioning Operating System”, prevod “natančni sistem za določanje položaja”), ki uporablja satelitsko tehnologijo za košnjo znotraj natančnih brezžičnih meja. Namesto fizičnega mejnega kabla, ki omejuje območje košnje, potrebujete samo mobilni telefon in aplikacijo Automower® Connect, da preprosto določite navidezne meje. Ustvarite lahko prilagodljiva delovna območja in začasna prepovedana območja, ki omogočajo prilagodljivo upravljanje košnje vašega terena. Pametna satelitska tehnologija Husqvarna v nekaj sekundah zagotavlja centimetrsko natančnost in zahteva pogled na odprto nebo ter tako zagotovi optimalne tehnične pogoje. (Trenutna natančnost GPS signala je 2,5 m, Husqvarna EPOS sistem pa zagotavlja natančnost na 2 cm.)

Kako deluje avtonomna košnja brez omejitvenega kabla
 1. Mobilna aplikacija: z mobilnim telefonom in aplikacijo opravite namestitev ter določite delovna in prepovedana območja.
 2. Prepovedano območje (rdeča območja na sliki): določite začasna ali stalna prepovedana območja s funkcijo appDrive v mobilni aplikaciji. Z njo lahko kosilnico vodite mimo območij, za katera ne želite, da jih pokosi.
 3. Satelitski signali: satelitske signale sprejemata tako kosilnica kot referenčna postaja. Za doseganje centimetrske natančnosti je uporabljena tehnologija RTK-GNSS. Ta povečuje natančnost satelitskih podatkov o položaju.
 4. Navigacijski sateliti: globalni satelitski sistem za navigacijo (GNSS) pošilja satelitske signale kosilnici in referenčni postaji. Obe napravi potrebujeta signale vsaj štirih satelitov. Pri tem se uporabljajo naslednji satelitski sistemi GNSS: GPS, GLONASS, BeiDou in Galileo.
 5. Navidezna meja (zelene črtkane črte ob robovih zelenice, tam kjer bi sicer bila omejitvena žica): določite delovno območje kosilnice s funkcijo appDrive v mobilni aplikaciji in poskrbite, da se bo kosilnica vozila po območju, ki ga je treba pokositi.
 6. Podatki o popravkih: podatki o popravkih iz referenčne postaje so vedno potrebni za delovanje kosilnice ter ohranjanje visoke ravni natančnosti položaja kosilnice.
 7. Polnilna postaja: mesto, kamor se kosilnica samodejno vrne, da napolni svoje baterije.
 8. Referenčna postaja: za doseganje visoke natančnosti določanja položaja kosilnice je potrebna referenčna postaja. Ta kosilnici posreduje podatke o popravkih.

Montaža robotske kosilnice brez mejnega kabla

Kako namestiti robotsko kosilnico brez mejnega kabla?

Ena izmed ključnih prednosti robotskih kosilnic Husqvarna Automower brez omejevalne zanke je enostavna namestitev. Brez potrebe po polaganju kabla je postopek hitrejši in manj zamuden. Namestitev vključuje konfiguracijo virtualne meje preko mobilne aplikacije Husqvarna, kjer natančno določite meje vašega vrta. Po konfiguraciji in inicialni kalibraciji je kosilnica pripravljena za avtonomno delovanje.

Namestitev robotske kosilnice z aplikacijo Husqvarna

Z aplikacijo Automower® Connect lahko namestitev med sezono preprosto posodabljate glede na potrebe po vzdrževanju vrta. Natančno in prilagodljivo upravljanje območja omogoča, da določite različna območja zelenice ter uporabite različne nastavitve in urnike ali ustvarite začasna prepovedana območja.

7 korakov za namestitev robotske kosilnice z virtualnimi mejami

 1. Prenesite aplikacijo Automower® Connect
 2. Združitev kosilnice z aplikacijo
 3. Napolnite kosilnico
 4. Nastavitev referenčno postaje
 5. Postavitev polnilne postaje
 6. Ustvarite navidezne meje
 7. V aplikaciji nastavite urnik in prepustite košnjo robotu

Za boljše razumevanje si oglejte video predstavitev.

Kakšna parcela je primerna za postavitev robotske kosilnice brez mejnega kabla?

Zahvaljujoč napredni tehnologiji robotske kosilnice brez težav obvladujejo različne terene. Robotske kosilnice Husqvarna Automower NERA so izjemno natančne in lahko premagajo razgiban teren, ozke zavoje ter naklone do 50% na večjih, srednje velikih in kompleksnejših zelenicah. Pomembno je le, da vašo zelenico predhodno uredite. Robotska kosilnica ni namenjena za košnjo vinogradov in površin, ki niso prehodno urejene in poravnane. Robotska košnja je namenjena košnji urejenih in vzdrževanih zelenih površin.

Kakšna parcela je primerna za postavitev robotske kosilnice brez mejnega kabla

Za namestitev robotske kosilnice vendarle obstajajo nekatere omejitve, zato svetujemo, da se pred nakupom posvetujete z nami in se dogovorite za ogled terena. Več o naši montaži in stroških montaže si preberite na Montaža robotskih kosilnic Husqvarna.

Ali bo tehnologija Husqvarna EPOS™ delovala na vašem vrtu?

 • Referenčna postaja mora biti nameščena na višini najmanj 2 m in v dosegu napajalnika. Za zanesljivo delovanje na vaši zelenici mora biti nebo nad postajo prosto v stožcu najmanj 135°. Za košnjo kosilnica ne sme biti poravnava z vidnim poljem z referenčno postajo.
 • Polnilno postajo morate postaviti tako, da je pred njo odprt prostor in nebo nad njo ni zakrito, zato je ne postavite pod drevesa ali streho. Prav tako mora imeti dostop do napajanja. Razdalja med dvignjenimi predmeti, kot so žive meje ali stavbe, mora biti široka vsaj 6 m, da ne blokira signala med sateliti in polnilno postajo.
 • Če ima vaša zelenica na obeh straneh ozke prehode z dvignjenimi predmeti, kot so stavbe, žive meje ali drevesa, mora biti razdalja med njimi vsaj 4 m, da je zagotovljena zanesljiva zaščita na teh območjih. Za območja, ožja od 4 m, lahko ustvarite transportno pot tako, da lahko kosilnica potuje skozi ta prehod, vendar ne bo kosila.
 • Na določenih območjih zelenice se lahko kosilnica med iskanjem satelitskih signalov ustavi pogosteje ali za dlje časa. To težavo lahko odpravite tako, da na prizadeto območje namestite omejevalno zanko. Ta funkcija je Podpora prek žice in vaši kosilnici omogoča samodejno prilagajanje glede na omejevalno zanko in tako zagotavlja nemoteno košnjo v območjih, kjer je nebo zakrito.
 • Če so na zelenici drevesa, kjer naj kosilnica kosi in je krošnja drevesa ali več dreves širša od 4 m, lahko to vpliva na satelitski signal. To pomeni, da kosilnica ne more loviti natančnega položaja satelita, kar lahko vpliva na delovanje kosilnice. Kosilnica z drugimi senzorji določa natančen položaj in nadaljuje s košnjo na določeni razdalji, zato drevesa z manjšo površino pokritosti od 4 m nimajo vpliva.
 • Pazite na gosto posajena drevesa v bližini meje ali nadstreške, širše od 4 m, saj lahko vplivajo na satelitsko pokritost in povzročijo krajše ali daljše prekinitve. Izpade na teh območjih lahko premagate s funkcijo Podpore prek žice.
 • Če so v delovnem območju stavbe v obliki črke L, lahko te blokirajo satelitske signale, kar vpliva na delovanje kosilnice na tem območju. V notranjem kotu hiše v obliki črke L bi bilo tako treba delovno območje določiti vsaj 1,5 m od stavbe.

Nakup robotske kosilnice brez omejitvene žice

Kateri modeli robotskih kosilnic z EPOS tehnologijo so na voljo?

Husqvarna ponuja več modelov robotskih kosilnic, ki uporabljajo EPOS tehnologijo, vsak z različnimi zmogljivostmi in značilnostmi, da zadovoljijo specifične potrebe vašega vrta. Od kompaktnih modelov, primernih za manjše vrtove, do tistih, ki so zmožni košnje na večjih površinah, Husqvarna zagotavlja, da je na voljo prava rešitev za vsak vrt.

Serijo robotskih kosilnic Husqvarna Automower NERA omogoča klasično montažo z omejitveno žico ali namestitev virtualnih mej z EPOS modulom in referenčno postajo. EPOS modul se namesti na robotsko kosilnico, referenčno postajo pa se nastavi na višino.

Najbolj priljubljena robotska kosilnica z brezžično tehnologijo v Sloveniji

Medtem ko je priljubljenost posameznih modelov odvisna od specifičnih potreb in velikosti vrtov, se določeni modeli robotskih kosilnic Husqvarna, opremljeni z EPOS tehnologijo, izkažejo za še posebej priljubljene med slovenskimi uporabniki.

Najbolj priljubljen model robotske kosilnice, ki omogoča namestitev brez mejnih kablov, je robotska kosilnica Husqvarna Automower 430X NERA, ki je primerna za košnjo srednje velikih površin v velikosti do 3.200 m².

Robotska kosilnica Husqvarna Automower 430X NERA

Kaj vse potrebujete, da bo robotska kosilnico lahko delala brez omejitvenih kablov?

Za nemoteno delovanje robotske kosilnice Husqvarna brez omejitvene žice potrebujete:

 • Robotsko kosilnico Husqvarna Automower NERA
 • Polnilno postajo (priložena ob nakupu robotske kosilnice)
 • EPOS modul
 • Referenčno postajo
 • Dostop do elektrike za polnilno postajo in referenčno postajo
 • Aplikacijo Automower Connect

Kakšne so cene robotskih kosilnic brez mejnega kabla?

Cene robotskih kosilnic Husqvarna brez omejitvene žice se razlikujejo glede na model in zmogljivosti. V splošnem lahko pričakujete, da bo investicija v te napredne kosilnice odraz njihove visoke tehnološke dovršenosti in sposobnosti, ki prinašajo veliko mero udobja in časa za uživanje na vašem vrtu.

V letu 2024 boste za najcenejšo robotsko kosilnico Husqvarna Autmower 310E NERA odšteli 2.249 €, za najdražjo Automower 450X NERA pa 5.099 €. Za nadgraditev v brezžično košnjo boste morali dokupiti še modul Husqvarna EPOS, ki stane 299 € in referenčno postajo Husqvarna EPOS, ki stane 449 €.

Namestitev robotske kosilnice z modulom EPOS trenutno še ni omogočena v lastni režiji. Za namestitev robotskih kosilnic Husqvarna s tehnologijo EPOS zahteva, da je prva namestitev narejena s strani pooblaščenega prodajalca. V kolikor se odločite za nakup pri nas je cena montaže 38 €/uro. Storitev opravljamo le v lokalnem okolju in kosilnice kupljene pri nas.

Primerjava cen: nakup robotske kosilnice z in brez brez omejtivenega kabla

Montaža robotske kosilnice z mejnim kablom

 • strošek robotske kosilnice
 • 0,60 €/m mejni kabel
 • 1,2 €/m montaža oz. delo
 • 2,4 €/kom sponka
 • 2,4 €/kom konektor
 • 0,20 €/kom kavelj

Montaža robotske kosilnice brez mejnega kabla

 • strošek robotske kosilnice
 • 449 € referenčna postaja
 • 299 € EPOS modul
 • 38 €/h namestitev EPOS okolja

Več na povezavi >> Naša montaža robotskih kosilnic

Naša izkušnja z robotsko kosilnico Husqvarna Automower brez omejitvene žice

Karl, naš strokovnjak za robotske kosilnice ima že več kot 25 let izkušnj z robotskimi kosilnicami Husqvarna Automower in razvoj spremlja že praktično od vseh začetkov in kljub temu, da je bil ob vstopu robotskih kosilnic tehnologijo EPOS brez omejitvenega kabla sprva sumničav, je po enem letu, odkar so te kosilnice zunaj, spremenil svoje mnenje, saj je tudi Husqvarna naredila pomembne nadgradnje, ki so še izboljšale izkušnjo robotske košnje brez omejitvenih žic.

Robotska kosilnica Husqvarna Automower NERA v TMS Brežice

Pravi, da je z EPOS sistemom zelo zadovoljen, saj je vse skupaj veliko bolj enostavno. Kosilnica deluje enako dobro kot tiste, ki ji so omejene z žico, le da virtualne meje omogočajo veliko več fleksibilnosti. Robotske kosilnice, ki so omejene z virtualnimi mejami se bolj uspešno in enostavno prilagodijo vašim spreminjajočim se pogojem uporabe zelenice.

Za klasične robotske kosilnice govorimo, da ko so enkrat nameščene, lahko pozabite na košnjo. To še vedno drži, le da je s klasičnimi robotskimi kosilnicami tako, da ko so enkrat nameščene in je mejna žica nastavljena, je mišljeno, da tako ostane. Po vaših željah lahko spreminjate urnik košnje, sicer pa večje spremembe zahtevajo veliko časa in dela. Pri kosilnicah, ki so omejene z virtualnimi mejami (EPOS sistem) pa spremembe niso težava. Enostavno lahko spreminjate sisteme košnje, urnike in kar je najbolj praktično – lahko spreminjate območja košnje in nastavljate prepovedana območja, ki so lahko začasna ali trajna. Prav tako lahko na različnih območjih nastavite različne zahteve košnje (višina košnje, čas košnje).

Prav tako so je EPOS tehnologija odpravila še eno pomanjkljivost klasične robotske košnje. Mnogi lastniki posesti in kupci robotkih kosilnic, ki smo jih montirali kosilnico, so imeli več ločenih zelenic. Zelo pogosto je namreč, da zelenico ločuje dovozna pot ali kakšna druga potka, kar je lahko bila težava za robotske kosilnice, ki jih omejuje žica. Logična rešitev lastnikov je bila ročno premikanje robota iz ene zelenice na drugo, vendar pa to v praksi ni priporočljiva in funkcionalna poteza. Robotska košnja deluje, če deluje avtonomno in ločeno od posredovanja človeka, saj le tako učinkovito vzdržuje zelene površine. Nastavljena je, da glede na zmogljivost skrbi za določeno območje, ki je omejeno z žico in premikanje na ločena območja bi porušilo sistem in košnja ne bi bila več tako učinkovita. Možna rešitev pri klasični robotski kosilnici je da se tudi skozi potko napelje žica, to pa prinaša dodatno delo, če si lastnik sploh želi takega posega. Pri robotskih kosilnicah z EPOS tehnologijo pa ločene zelenice niso nujno več težava. Pod pogojem, da je zelenica in dovozna pot v enaki ravnini, lahko robotska kosilnica brez težav sama prehaja med ločenimi zelenicami in skrbi za redno košnjo vseh območij. Ob nakupu je potrebno takšne specifikacije upoštevati in si zagotoviti dovolj zmogljivo robotsko kosilnico, ki bo z lahkoto opravila tudi s kompleksnejšimi tereni.

Pravi tudi, da je na začetku kazalo, da bo košnja z GPS preveč omejena s signalom satelitov in bodo robotske kosilnice lahko učinkovito delovale samo pod zelo specifičnimi pogoji terena (samo odprta območja, brez visokih dreves), sedaj se je izkazalo, da zadeva zelo lepo funkcionira na večini zelenic. Lahko se sicer zgodi, da se kosilnica občasno ustavi, ker izgubi signal s satelitom, a jo v kratkem času pobere drug satelit in kosilnica normalno deluje naprej. V primeru, da ima teren senčne strani, kjer bi se kosilnica večkrat ustavljala ali pa je satelit ne bi lovil, se brezžična košnja kombinira s kabli, ki se jih položi na tem območju.

Začetki tehnologije EPOS so bili tudi bistveno dražji, zato robotskih kosilnic z brezžično tehnologijo nismo niti ponujali, saj končni strošek robotske kosilnice, EPOS modula in referenčne postaje, skupaj z morebitnimi težavami zaradi izgube signala s satelitom, domačim uporabnikom nismo niti ponujali. Robotska kosilnica z omejitveno žico je bila še eno leto nazaj bolj zanesljiva odločitev, danes pa so robotske kosilnice Husqvarna Automower brez mejnih kablov bolj dostopne in upravičijo svojo ceno, saj omogočajo veliko več fleksibilnosti in kar je najbolj pomembno – delujejo.

Edina morebitna pomanjkljivost sistema robotske košnje z virtualnimi mejami je ta, da še ne vemo, kakšna je prihodnost s plačilom GPS navigaciji na osnovi katere te roboti delujejo. Trenutno je ta tehnologija brezplačna.

Robotska kosilnica z ali brez omejitvenega kabla?

Robotske kosilnice brez omejitvenega kabla so prihodnost. Robotske kosilnice z mejnim kablom so še vedno odlična kosilnica in opravijo svoje delo. Robotske kosilnice brez kabla, z EPOS sistemom z virtualnimi mejami, pa so naslednja stopnja robotske košnje. So prihodnost in če so že klasične robotske kosilnice naredile revolucijo košnje, je EPOS odpravil še tisto, s čimer imajo klasične robotske kosilnice največ težav – z žico. Ljudje se hitro navadijo na robotsko kosilnico in čeprav ni več potrebe po človeški košnji, se vedno najde kakšno delo in bi radi kaj spremenili na zelenici, kaj na novo posadili in potem hitro pride do prekinitve kabla, zaradi udarca z lopato na primer. Po opravljeni prvi montaži, se k strankam običajno vračam zaradi prekinitve žice, kar prinaša dodatne stroške stranki, z robotsko kosilnico brez omejitvenih kablov pa teh težav več ne bo.

Naše izkušnje z robotskimi kosilnicami brez žice so zaenkrat pozitivne. V tem letu smo jih kar nekaj tudi uspešno nastavili in stranke so zadovoljne. Prav tako smo tudi na naš travnik pred TMS Brežice namestili robotsko kosilnico Husqvarna Automower 450X NERA z EPOS sistemom in se je zaenkrat odlično izkazala. Vse je veliko bolj enostavno in več možnosti košnje omogoča. Letos za dogodek Dnevi odprtih vrat je ta kosilnica na primer kosila v obliki srčka. Veliko je možnosti za igranje, brez da si omejen na fizične žice.

Robotska kosilnica brez mejne žice Husqvarna Automower NERA 450X in NERA 410XE
Robotska kosilnica brez mejne žice Husqvarna Automower NERA 450X in NERA 410XE

Husqvarna stavi na svoje robotske kosilnice in so res med najbolj zanesljivimi na trgu. Veliko vloži v razvoj in vsako leto nam postrežejo z inovacijami, ki naredijo robotsko košnjo še boljšo. Letos na novo imamo v ponudbi robotski kosilnici Automower 310E NERA in Automower 410XE NERA s funkcijo EdgeCut. Na zgornji sliki je ta funkcija prikazana v praksi. Robotska kosilnica Husqvarna Automower 410XE NERA je pokosila skoraj do same deske, 1-2 cm od roba. Vse ostale robotske kosilnice, na sliki robotska kosilnica 450X NERA brez te funkcije pa pustijo še 10-15 cm roba, zato je občasno potrebno s trimerjem pokositi robe zelenice.

Prednosti, ki jih je Karl izpostavil za robotske kosilnice Husqvarna brez omejitvene žice so:

 • Fleksibilno in bolj praktično
 • Lažja montaža
 • Možnost sistemske košnje območja
 • Prehajanje na ločene zelenice po dovozni poti, če so v isti ravnini
 • V primeru, da bi bil kje nezanesljiv signal s satelitom, se preprosto kombinira s kabli in je težava elegantno in preprosto razrešena.
Namestitev robotske kosilnice Husqvarna EPOS NERA

Zaključek

Robotska kosilnica brez mejnega kabla Husqvarna prinaša prihodnost košnje na vaš vrt. Z združevanjem najnovejše tehnologije, enostavne namestitve in avtonomne košnje, te napredne kosilnice obljubljajo, da bodo vaš vrt ohranjale brezhibno pokošen, medtem ko vi uživate v dodatnem prostem času. Razmislite o investiciji v enega izmed modelov Husqvarna z EPOS tehnologijo in dovolite, da tehnologija naredi delo za vas.

Za več informacij ali dodatno pomoč nam pišite na splet@tms-brezice.si ali pa kar v komentar spodaj in z odgovorom pomagamo še komu.

Spremljate nas na družbenih omrežjih facebookinstagram in youtube.
Veseli bomo tudi vaše ocene na Google, saj nam s tem pomagate, da smo vidnejši na spletu 🧡

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.

NAGRADNA IGRA

Brezplačna robotska kosilnica

TMS BREŽICE VRAČA KUPNINO!

Kupite robotsko kosilnico Husqvarna Automower med 20. marcem in 30. junijem 2024 in morda bo ravno vaša robotska kosilnica za vas popolnoma brezplačne!