Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Zakaj kupiti Zero-Turn sedežno kosilnico z ničelnim obračalnim krogom?

Posodobljeno 29. marca 2024

Razmišljate o nakupu Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom pa ne veste ali je to prava izbira za vas? Potem je ta zapis pravi za vas saj smo v objavi odgovorili na vsa vprašanja, ki se pojavijo pred nakupom Zero-Turn kosilnice, prav tako pa smo za odgovore prosili našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice.

Široka ponudba Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom v TMS Brežice
Široka ponudba Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom v TMS Brežice

Kaj vse boste lahko prebrali v tej objavi?

Kaj je Zero-Turn kosilnica z ničelnim obračalnim krogom?
– Komu bi svetovali nakup Zero-Turn sedežne kosilnice?
– Kdo se odloča za nakup Zero-turn sedežne kosilnice?
– Kaj je boljše – Zero-Turn s krmilnim volanom ali krmilnimi palicami?
– Kaj je sploh Zero-Turn kosilnica z ničelnim obračalnim krogom?

Značilnosti Zero-Turn sedežnih kosilnic z ničelnim obračalnim krogom

Je Zero-Turn sedežna kosilnica namenjena profesionalni poklicni uporabi ali je primerna za domače uporabnike?
– Kako priljubljene so Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom v Sloveniji?

Prednosti Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom
– Katere so prednosti in katere so pomanjkljivosti Zero-Turn sedežnih kosilnic?

Ali je Zero-Turn kosilnica boljša od vrtnega traktorja?
– Kakšna je razlika med Zero-Turn sedežno kosilnico, vrtnim traktorjem in Rider vrtno kosilnico?

Začetki Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom
– Zakaj bi priporočali Zero-Turn kosilnico blagovne znamke Cub Cadet?

Cub Cadet Zero-Turn kosilnice z ničelnim obračalnim krogom

10% popust na Zero-Turn kosilnice Cub Cadet iz zaloge
– Video predstavitev Zero-Turn sedežnih kosilnic Cub Cadet v akciji

Zero-Turn sedežna kosilnica z ničelnim obračalnim krogom Cub Cadet Ultima

Kaj je Zero-Turn kosilnica z ničelnim obračalnim krogom?

Izraz Zero-Turn se nanaša na radij obračanja vrtne kosilnice in sicer je pri Zero-Turn sedežnih kosilnicah obračalni krog = 0°. Vrtna kosilnica z ničelnim obračalnim krogom se lahko dobesedno obrne okoli enega centa. Poleg izjemne okretnosti pa so kosilnice z ničelnim obračalnim krogom znane po hitrosti in preprostem manevriranju.

Večina Zero-Turn vrtnih kosilnic z ničelnim obračalnim krogom je štirikolesnih – z dvema vrtljivima kolesoma spredaj in dvema velikima pogonskima kolesoma zadaj. Posebnost Zero-Turn sedežnih kosilnic je tudi sam sistem krmiljenja. Zelo hitro jih lahko prepoznamo zaradi krmilnih palic s katerim se upravlja hitrost in smer sedežne kosilnice. Vsak ročaj je zadolžen za eno pogonsko kolo – levi za levo in desni za desno. Kadar se z enim ročajem ne upravlja in je zato eno kolo ustavljeno, drugo pa se upravlja, se kosilnica z ničelnim obračalnim krogom vrti na mestu oziroma je radij obračanja nič. V zadnjih letih pa so začeli proizvajati tudi različice Zero-Turn sedežnih kosilnic s krmilnim volanom. 

Zero-Turn kosilnica s krmilnimi palicami >> Cub Cadet XZ5 L127
Zero-Turn kosilnica s krmilnim volanom >> Cub Cadet XZ6 S127

Našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice smo vprašali

Komu bi svetovali nakup Zero-Turn sedežne kosilnice?

»Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom zato, ker se v veliko krajšem času, pokosi velike površine travnika. Takšne stroje bi svetoval tistim, ki hočejo od svojega proizvoda nekaj več. Za tiste, ki imajo velike površine, ki niso najbolj vzdrževane in za tiste, ki morajo kositi okoli ovir (drevesa, grmički, …) in si želijo popolnejšo izkušnjo košnje.«

Kdo pa se odloča za nakup Zero-Turn sedežne kosilnice?

»Večinoma ljudje, ki imajo razgiban teren, večje površine in želijo travnik pokositi čim hitreje. Hitreje kot bi jim to omogočal vrtni traktor. Primerne so za tudi za profesionalce oziroma poklicne vrtnarje in urejevalce okolice in parkov.«

Kaj je boljše – Zero-Turn sedežna kosilnica s krmilnim volanom ali s krmilnimi palicami?

»Če Zero-Turn sedežno kosilnico uporablja več uporabnikov ali pa če ga uporabljajo starejši uporabniki, bolj priporočam izbiro z volanom, saj je pri krmiljenju s palicami potrebna stoprocentna prisotnost in prisebnost. Pri Zero-Turn kosilnici s krmilnimi palicami se lahko hitro zmedete in potem lahko hitro pride do napačne reakcije in zato tudi do kakšne nesreče. So pa meni osebno veliko bolj pri srcu Zero-Turn sedežne kosilnice s krmilnimi palicami, saj je z njimi lažje delati oziroma lažje delati hitreje. Prav takoj je NUJNO, da se redno in dobro vzdržuje moč levega in desnega pogona, saj je sicer bočna košnja oziroma košnja na strmini lahko hitro zelo nevarna.«

Kaj je sploh Zero-Turn kosilnica?

»Sedežna kosilnica Zero-Turn je svoje ime dobila po ‘zero turn-u’ oziroma ničelnim obračalnim krogom. Naziv je dobila po svoji glavni prednosti. Danes pa je Zero-Turn kosilnica sinonim za moč, hitrost in neuničljivost.«

Značilnosti Zero-Turn sedežnih kosilnic z ničelnim obračalnim krogom

NATANČNO MANEVRIRANJE
Krmiljenje z ničelnim obračalnim krogom s hidravličnim pogonom posameznega kolesa zagotavlja natančno manevriranje.

UDOBNO UPRAVLJANJE
Velika kolesa, udoben sedež, odličen pregled in domišljeno razporejeni elementi za upravljanje omogočajo učinkovito in udobno košnjo.

ROBUSTNA IN KOMPAKTNA KOSIŠČA
Kosišča Zero-Turn kosilnic so trpežna, zmogljiva in imajo odlične rezultate košnje.

TRPEŽNA ZASNOVA
Čvrst okvir in kolesa so zasnovani, da zagotavljajo dolgo življenjsko dobo. Menjalnik, ki omogoča ničelni obračalni krog in ne potrebuje vzdrževanja pomeni neprekosljivo zmogljivost.

INTEGRIRANA PARKIRNA ZAVORA
Sistem samodejne parkirne zavore se samodejno aktivira ali deaktivira, ko se ročici za krmiljenje premakneta navzven ali navznoter. Tako lahko uporabnik odmisli parkirno zavoro in se osredotoči na samo košnjo.

ZMOGLJIVI MOTORJI
Visokozmogljivi dvovaljni motorji zagotavljajo dovolj moči za učinkovito košnjo in hiter transport brez pretiranega hrupa ali porabe goriva.

Je Zero-Turn sedežna kosilnica namenjena profesionalni poklicni uporabi ali je primerna za domače uporabnike?

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri sedežne kosilnice je v primeru Zero-Turn velikost območja, ki ga želite kosite. Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom so namenjene tako domačim kot tudi poklicnim uporabnikom. Za domače uporabnike so bili zasnovani manjše Zero-Turn kosilnice, ki zavzamejo manj prostora, ko niso v uporabi. Še vedno pa imajo zelo visoko zmogljivost glede na druge tipe vrtnih kosilnic. Za profesionalno uporabo pa so zasnovani bolj kompaktne Zero-Turn kosilnice, ki imajo močne motorje in večje posode za gorivo. Komercialni modeli so tudi nekoliko hitrejši.

Zero-Turn sedežne kosilnice za domačo uporabo

>> Cub Cadet XZ5 L107
>> Cub Cadet XZ6 S117
>> Cub Cadet XZ7 L122

Zero-Turn sedežne kosilnice za profesionalno komercialno uporabo

>> Cub Cadet Z5 152
>> Cub Cadet Z7 183
>> Cub Cadet Z9 183ID

Našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice smo vprašali

Kako priljubljene so Zero-Turn sedežna kosilnice z ničelnim obračalnim krogom v Sloveniji?

»Opažam, da ljudje vse več povprašujejo po njih, kar bi pripisal predvsem večji promociji takšnih sedežnih kosilnic. Še vedno pa so sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom specifične vrtne kosilnice, ki so namenjene specifičnimi uporabnikom s specifičnimi potrebami košnje. Tisti, ki pa se za Zero-Turn kosilnico odločijo, pa so z njo zelo zadovoljni. Vsaj mi smo imeli same dobre povratne informacije. Veliko pa jih prodamo tudi na Hrvaško.«

Prednosti Zero-Turn kosilnice z ničelnim obračalnim krogom

OKRETNOST – najbolj okretna vrtna kosilnica na trgu

Kadar gre za košnjo, bo okretnost vaše vrtne kosilnice naredila bistveno razliko v času, ki ga porabite za to delo. Zahvaljujoč krmilnim palicam, česar druge kosilnice nimajo, lahko v hipu spremenite smer vožnje – levo, desno, naprej in nazaj. Največja okretnost pa se skriva že v poimenovanju kosilnice – Zero-Turn oziroma kosilnica z ničelnim obračalnim krogom, kar pomeni, da se kosilnica lahko obrne na mestu. Obrnete se lahko tudi na manjših in ozkih območjih. Nič več manevriranja naprej in nazaj, da bi speljali v tesnih predorih.

HITROST – trava bo pokošena v trenutku

Prednost, ki se ob omembi Zero-Turn kosilnic najbolj pogosto omenja je hitrost. S kosilnico z ničelnim obračalnim krogom boste prihranili čas košnje. Sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom dosegajo najhitrejše hitrosti. Hitrost je mogoče dosegati zato, ker imajo nižje težišče. Nizko težišče kosilnicam Zero-Turn zagotavlja tudi oprijem in stabilnost. K hitrosti košnje doda tudi večja kosilna enota in zgoraj omenjena okretnost.

Opomba: Hitreje, kot boste kosili, bolj bo trava potrgana.

VEČ UDOBJA – naj vam bo udobno ob delu

Sedežne kosilnice Zero-Turn imajo veliko funkcij, ki poskrbijo za udobje ob košnji. Ena od teh lastnosti je servo krmiljenje. Pogosto imajo tovrstne kosilnice tudi udobnejši sedež. Komercialne profesionalne Zero-turn kosilnice imajo celo sedeže, ki se prilagodijo glede na težo.

MANJ DELA S KOŠNJO NA MANJ DOSTOPNIH MESTIH IN OKOLI ROBOV DREVES

Priznajmo si, da bi košnje raje zaključili s košnjo z enim strojem, kot pa da glavnino pokosite z vrtno kosilnico ali vrtnim traktorjem, nato pa se morate še posebej lotiti košnje robov travnika in košnje plevela okoli dreves z motorno koso.

KOŠNJA ZARES VELIKIH POVRŠIN – vaša posest se vam bo kar naenkrat zdela manjša

Večina vrtnih traktorjev ali Rider kosilnic zmore košnjo le do nekaj hektarjev površine, medtem ko širok izbor različno zmogljivih Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom, zmore košnjo tudi veliko večjih površin. Manjši modeli sedežnih kosilnic z ničelnim obračanim krogom so primerni za košnjo površin, ki so manjše od 0,5 hektarjev, večje in zmogljivejše Zero-Turn kosilnice pa bodo z lahkoto obvladale tudi več kot 5 hektarjev kosilne površine.

LEP ZAKLJUČEK TRATE – obrnite se na mestu in ne pustite sledi za sabo

Ste že videli tisto lepo trato, ki ima lepe vzorce črt? Tako kot na nogometnem igrišču? Želite na svoji posesti narediti nekaj podobnega? Takšen zaključek trate vam lahko omogoči Zero-Turn kosilnica. Zaradi izjemne okretnosti lahko preprosto menjate smer košnje, da oblikujete vzorce v trati, kot si jih želite. *Na lep zaključek trate lahko računate ob zmerni hitrosti košnje.

Našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice smo vprašali

Katere so prednosti in katere so pomanjkljivosti Zero-Turn sedežnih kosilnic?

»Prva pomembna prednost je obračalni krog, saj se Zero-Turn kosilnica obrača na mestu. Druga prednost je to, da ima pri Zero-Turn kosilnici vsako kolo svoj pogon, kar pomeni, da se v hribovitem delu obnaša tako, kot da bi imela kosilnica zaporo diferenciala. Tretja prednost je ta, da se da kositi tudi gršo in višjo travo. Poleg vsega naštetega pa je bistveno hitrejši od ostalih oblik sedežnih kosilnic.«

»Kar pa se tiče pomanjkljivosti, bi rekel tako – obstajata dve vrti Zero-Turn kosilnic, tiste z volanom in tiste s krmilnimi palicami. Pri tistih z volanom pomanjkljivosti niti ni. Kar pa se tiče Zero-Turn sedežnih kosilnic s krmilnimi palicami, je pomanjkljivost ta, da morate biti 100% pri stvari, ko kosite s tem strojem in to še posebej kadar kosite bočno na strmini, saj prva kolesa niso vodljiva in lahko kosilnica zdrsne po pobočju.«

Ali je Zero-Turn kosilnica boljša od vrtnega traktorja?

Obe izbiri sta najboljši, kadar se upošteva namen uporabe. Največja prednost Zero-Turn sedežne kosilnice v primerjavi z vrtnim traktorjem sta hitrost in okretnost. Sama narava kosilnice z ničelnim obračalnim krogom omogoča kosilnici učinkovito košnjo na način, ki je tradicionalni vrtni traktor ne zmore. Zero-Turn kosilnica je praktična pri košnji ozkih prehodov in košnji okoli ovir. Zero-Turn kosilnice so prav tako zelo hitre, saj lahko z njimi pokosite hektarje travnatih površin v samo nekaj minutah.

Zero-Turn sedežna kosilnica z ničelnim obračalnim krogom je popolna za košnjo športnih igrišč ali drugih razsežnih površin v kratkem času. 

Velika izbira sedežnih kosilnic v TMS Brežice
>> Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom
>> Rider sedežne kosilnice
>> Vrtni traktroji

Našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice smo vprašali

Kakšna je razlika med Zero-Turn sedežno kosilnico, vrtnim traktorjem in Rider vrtno kosilnico?

»Največja prednost Zero-Turn kosilnice z ničelnim obračalnim krogom je ta, da lahko zelo hitro in brez problema kosi pobočja in ima ničelni obračalni krog. Za razliko od prav tako zelo okretne Rider sedežne kosilnice, je Zero-Turn kosilnica bistveno hitrejša.«

»Rider sedežna kosilnica je je zelo dobra zadeva za redno košnjo. V kolikor z Rider kosilnico kosite redno, je kvaliteta košnje in trava izredno dobra. Dobra lastnost Rider kosilnice je tudi ta, da ima kosilno enoto spredaj, kar ima določene prednosti pri čiščenju in pri košnji pod kakšnim grmom.«

»Kar pa se tiče vrtnih traktorjev, je po svojih lastnostih izmed teh treh možnosti, najslabša izbira. Zaradi svoje konstrukcije je manj okreten, potrebuje več vzdrževanja in ima krajšo življenjsko dobo. Ima pa zato nižjo ceno od preostalih dveh in še vedno omogoča košnjo v sedečem položaju.«

Začetki Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom

Kosilnice Zero-Turn z ničelnim obračalnim krogom je na trgu kosilnic relativno nova zadeva. Zasnova kosilnic s kosilno enoto spredaj se vrača v štirideseta leta 20. stoletja. Prvič sta se izraz »Zero-Turn« in »kosilnica z ničelnim obračalnim krogom« pojavila leta 1966, ko je svojo predstavilo podjetje Hustler. Od takrat do sedaj pa je že vsak večji proizvajalec kosilnic in vrtnih strojev vstopil na trg s svojim modelom Zero-Turn kosilnice. V Sloveniji so bolj prepoznavne Zero-Turn kosilnice proizvajalcev Cub Cadet in Husqvarna.

Cub Cadet nekoliko bolj, saj gre za ameriško podjetje, kjer je povpraševanje po tovrstnih kosilnicah veliko močnejše, kot pa v Evropi. V Ameriki so med prebivalci namreč veliko bolj pogosti lastniki zares velik zelenih površin, za katere je potem potrebno poskrbeti, pomislite samo na ranče. Proizvajalci Zero-Turn sedežnih kosilnic Cub Cadet zato zelo dobro vedo kaj lastniki tovrstnih površin potrebujejo.

Tudi v Sloveniji, in pri nas v TMS Brežice, imamo največ izkušenj ravno z Zero-Turn kosilnicami Cub Cadet. Prav tako držimo zanje rezervne dele in servis. Smo pooblaščeni prodajalec in serviser proizvajalca Cub Cadet.

Našega strokovnjaka za Cub Cadet Zero-Turn kosilnice smo vprašali

Zakaj bi priporočali Zero-Turn kosilnico blagovne znamke Cub Cadet?

»Cub Cadet Zero-Turn sedežne kosilnice z ničelnim obračalnim krogom bi priporočal, ker so kakovostno zasnovane in narejene in imajo zato zelo dolgo življenjsko dobo oziroma dobo uporabe. Prav tako imajo dobro servisno podporo, kar pomeni, da boste lahko vašo Cub Cadet sedežno kosilnico brez težav vzdrževali. Za Cub Cadet kosilnice so na voljo rezervni deli in dobra servisna podpora. Servisna mreža za Cub Cadet vrtne stroje je razvejana po celi Sloveniji. Prav tako pa je garancijski rok za Cub Cadet kosilnice kar 3 leta, saj verjamejo v kakovost svojih strojih in so strojne napake res izjema kot pravila.«

V začetkih Zero-Turn kosilnic se slednje niso takoj uveljavila. Ideja je bila preveč napredna za takratno tehnologijo. Zadeve so se obrnile s prihodom cenejših in učinkovitejših hidravličnih oziroma hidro pogonov. Tako je postala proizvodnja Zero-Turn kosilnic bolj izvedljiva in začela se je množična proizvodnja Zero-Turn kosilnic z ničelnim obračalnim krogom, ki si jo lahko privoščijo tudi fizični lastniki.

Mesto na trgu vrtnih kosilnic za košnjo trave pa sta jim zagotovili dve prednosti – hitrost in učinkovitost. Zero-Turn kosilnice z ničelnim obračalnim krogom morda res niso za vsakogar, toda vsakomur, ki želi pokositi veliko travnato površino v čim krajšem času, bo zagotovo koristila sedežna kosilnica z ničelnim obračalnim krogom.

Cub Cadet Zero-Turn kosilnice z ničelnim obračalnim krogom

S Cub Cadet Zero-Turn sedežno kosilnico boste z vsako košnjo vrhunsko izkušnjo. Kosilnice z ničelnim obračalnim krogom so zasnovane za moč, udobje in učinkovitost, da svoje delo opravite tudi za 50% hitreje kot z navadnim vrtnim traktorjem. Vsaka Zero-Turn sedežna kosilnica Cub Cadet je narejena za obvladovanje različno težavnostnih terenov, z njo pa lahko kosite tudi do 5 hektarjev kosilne površine. Pri Cub Cadet Zero-Turn kosilnicah lahko izbirate med tistimi, ki jih upravljate s krmilnimi ročicami ali tistimi s krmilnim volnam. Vožnja z volanom še poveča enostavnost.

V kolikor že imate izkušnje z vrtnim traktorjem ali Rider kosilnico bo prehod na Zero-Turn kosilnico velik napredek in popolnoma drugačno doživetje. Vprašajte se ali želite prihraniti čas, se z lahkoto izogniti oviram in želite izboljšati vašo uporabniško izkušnjo. Če je tako, potem nas obiščite in naš strokovnjak za Zero-Turn kosilnice – Marko, vam bo z veseljem povedal vse, kar morate vedeti o teh mogočnih sedežnih kosilnicah z ničelnim obračalnim krogom. 

10% popust na Zero-Turn kosilnice Cub Cadet iz zaloge

Sedaj pa so na vrsti še odlične cene za Zero-Turn kosilnice Cub Cadet, ki jih imamo na zalogi. Svetujemo vam, da v kolikor se odločate za nakup takšne kosilnice oziroma nameravate v kratkem narediti ta nakup, to kar storite, saj vse kaže na to, da bodo cene postajale vse višje, veliko težav pa je tudi v zalogi. 

Video predstavitev Zero-Turn sedežnih kosilnic Cub Cadet v akciji

Oglejte si kratek posnetek vseh omenjenih Zero-Turn sedežnih kosilnic z ničelnim obračalnim krogom, ki jih imamo v akciji.

Za več informacij ali dodatno pomoč nam pišite na splet@tms-brezice.si ali pa kar v komentar spodaj in z odgovorom pomagamo še komu.

Spremljate nas na družbenih omrežjih facebookinstagram in youtube.
Veseli bomo tudi vaše ocene na Google, saj nam s tem pomagate, da smo vidnejši na spletu 🧡

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.

NAGRADNA IGRA

Brezplačna robotska kosilnica

TMS BREŽICE VRAČA KUPNINO!

Kupite robotsko kosilnico Husqvarna Automower med 20. marcem in 30. junijem 2024 in morda bo ravno vaša robotska kosilnica za vas popolnoma brezplačne!