Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Prednosti akumulatorskih vrtnih strojev Husqvarna

Posodobljeno 7. marca 2024

Katere so prednosti akumulatorskih vrtnih strojev Husqvarna, kakšne so dosedanje izkušnje in zakaj so baterijsko vodeni stroji za urejanje okolice vedno bolj priljubljeni med domačimi in tudi profesionalnimi uporabniki? Odgovore boste našli v zapisu. 

Prenosti akumulatorskih vrtnih strojev Husqvarna

V tem zapisu vam bomo predstavili prednosti akumulatorskih vrtnih strojev Husqvarna, ki jih bomo podkrepili z izkušnjami naših uporabnikov in tudi lastnih opažanj. Podrobnejše si bomo ogledali načine, kako vam lahko delo olajšajo akumulatorske verižne žage, škarje za živo mejo, vrtne kosilnice, trimerji in pihalci listja.

Kaj vse boste lahko prebrali v tej objavi?

Zmogljivost akumulatorskih strojev Husqvarna

Katere so prednosti akumulatorskih vrtnih strojev Husqvarna?

 1. Preprosti za uporabo – samo klik na gumb in že lahko pričnete z delom. Brez goriva.
 2. Visoka zmogljivost – brezkrtačni elektromotorji zagotavljajo velik in konstanten navor.
 3. Brez tresljajev – udobnejše in enostavnejše rokovanje.
 4. Brez hrupa – tih motor zagotavlja prijetno delovno okolje in ne moti okolice.
 5. Minimalno čiščenje in vzdrževanje – pomeni tudi manj stroškov z rezervnimi deli.
 6. Okolju prijaznejši – brez škodljivih emisij in uporabe goriva.

Baterijo vstavite v stroj, na primer akumulatorske škarje za živo mejo, pritisnete na gumb in že lahko pričnete z obrezovanjem in urejanjem žive meje. Povsem preprosto in varno. Prav tako ni nobene skrbi, da bi naredili kaj narobe. Vse kar morate storiti je, da napolnite baterijo. Ne morete se zmotiti pri uporabi napačnega goriva, mešanice ali olja. Tega pri baterijskih strojih pač ne potrebujete.

Odsotnost bencina pa dela baterijske stroje tudi čistejše in enostavnejše za vzdrževanje. Kamorkoli boste svoj stroj shranili, se vam ni potrebno bati, da bo pustil kakšne mastne madeže prav tako pa je vzdrževanje enostavnejše in cenejše od vzdrževanja motornih strojev. Pri baterijskih strojih se izognete menjavi svečk, filtrov in podobnih rezervnih delov, ki skrbijo za nemoteno delovanje bencinskega motorja. Poleg opisanih prednosti, pa so akumulatorski stroji še tihi in brez škodljivih emisij.

Ali ste vedeli? V samo eni uri lahko bencinska vrtna kosilnica povzroči toliko onesnaževanje kot avtomobil v uri in pol (približno 150 km) vožnje. Vzdrževanje vašega vrta in zelenice je veliko bolj zeleno in čisto z uporabo akumulatorskih strojev.

Oglejte si kratko predstavitev akumulatorskih strojev Husqvarna

Komu priporočamo akumulatorsko različico vrtnega stroja?

Kar se tiče akumulatorskih strojev, se res pozna vse večja priljubljenost zaradi vseh zgoraj navedenih prednostih. Akumulatorske oziroma baterijske različice vrtnih strojev priporočamo predvsem občasnim domačim uporabnikom. Za delo na domači posesti bodo akumulatorski stroji odlična izbira. Pri nakupu se je le potrebno posvetovati za kakšno delo stroj potrebujete, da izberete težavnosti primeren akumulator (baterijo) in polnilno postajo. Z današnjo zmogljivostjo akumulatorskih strojev, skupaj z enostavnostjo uporabe in minimalnim vzdrževanjem skoraj ni vredno posegati po bencinski verziji.

Akumulatorski stroji Husqvarna za domačo uporabo

Akumulatorski stroji so idealna izbira za:

 • Domače uporabnike
 • Uporabnike, ki nimajo toliko izkušenj s stroji
 • Uporabnike, ki imajo težave z zdravjem (srce, ožilje …)
 • Starejše uporabnike, ki potrebujejo lažje stroje za delo

Akumulatorski stroji so odlična rešitev za starostnike in uporabnike z zdravstvenimi težavami – težave s srcem, ožiljem in podobno, saj baterijski stroji zagotavljajo nizek nivo tresljajev in ne proizvajajo izpušnih plinov (emisij), poleg tega pa so lažji in enostavnejši za uporabo od bencinskih različic. Akumulatorski stroji tako omogočajo, da lahko starejši še vedno ohranijo svojo avtonomijo in sami opravijo delo na vrtu, brez da bi se ob tem počutili odvisne od svojih otrok, vnukov, sosedov ali drugih.

»Glava bi še delala, telo pa ne more več. Z baterijskimi stroji lahko spet opravljam delo, ki ga z bencinskimi žal več ne morem. Mladi pa imajo tako dovolj svojega dela in ne morejo vedno pomagati.« – Franc P., starostnik

V TMS Brežice imamo kar nekaj starejših uporabnikov, ki so si povsem prisvojili akumulatorski asortima Husqvarna strojev. Dostikrat kdo pride nesrečen v našo prodajalno, da le še s težavo dela z bencinskimi stroji, saj jih je težko zagnati in zaradi teže tudi težje manevrirati z njimi. Precej starostnikov nam je tako dalo že povratne informacije, da lahko delajo z baterijskimi stroji, medtem ko z motornimi več ne morejo. Težava pri bencinskih strojih so tudi vibracije, zaradi katerih začnejo hitro dreveneti prsti, izpušni plini pa povzročajo slabost in oteženo dihanje.

Ali so akumulatorski stroji Husqvarna primerni za profesionalno uporabo?

Akumulatorski stroji so vedno bolj priljubljena izbira profesionalnih uporabnikov. Husqvarna ima posebej razvit asortima za profesionalne uporabnike, ki bodo opravili tudi težja profesionalna opravila. Boljši stroji, boljši akumulatorji in boljši polnilci. Tudi v profesionalnem naboru strojev so slednji že primerljivi z bencinskimi. Profesionalni akumulatorski trimerji, motorne kose, pihalci in podobna orodja popolnoma konkurirajo bencinskim različicam, akumulatorske verižne žage pa vseeno še ne morejo nadomestiti surove moči močnejših verižnih žag.

S profesionalnimi baterijskimi stroji smo med drugimi na primer opremili lokalno komunalo, vzdrževalce javnih in zasebnih zelenih površin in druge profesionalne uporabnike oziroma podjetja, ki se ukvarjajo z urejanjem okolice.

Vzdrževalci zelenih površin so svoj asortima profesionalnih akumulatorskih strojev ravno razširili še s profesionalnim akumulatorskim pihalcem listja.

»Ker urejamo zelene površine obsežnega privatnega turističnega naselja je pomembno, da je okolica vedno urejeno, brez da bi obiskovalce ob tem motili na dopustu. Ravno zato so se baterijsko vodeni stroji zdeli idealna rešitev in res so se izkazali. Zmogljivost je primerljiva z bencinskimi, naše delo pa ni moteče oziroma hrupno. Super so tudi pri delu okoli bolnišnic in domov za ostarele.« – Marko P., vzdrževalec

V glavnem dobimo na akumulatorske stroje Husqvarna same pozitivne povratne informacije in izkušnje. Baterijski stroji so danes čisto primerljivi z bencinskimi, le da so slednji veliko prijaznejši do uporabnika. Kljub temu, da danes ljudje vozijo avtomobile, ki gredo izključno na baterije, pa ima marsikdo še veliko pomislekov glede baterijsko vodenih strojev. Eden takšnih je tudi naša stranka, ki se profesionalno ukvarja z vrtnarstvom.

Vrsto let je za svoje delo uporabljal profesionalne motorne škarje Husqvarna 325HD75x, ki jih je imel tudi več kosov. Ko smo mu predstavili baterijski program je bil skeptičen, nato pa smo ga imeli priložnost povabiti na Husqvarna dogodek na Brdu pri Kranju, kjer so bili akumulatorski stroji še posebej predstavljeni in na voljo za testiranje. Sedaj pravi, da za noben denar več ne poseže po motornih obrezovalnikih grmovja.

»Jaz sem prezadovoljen s svojimi profesionalnimi škarjami za živo mejo. Največ mi pomeni, da ne ropotajo in da ob delu nisem v dimu izpušnih plinov. Sem profesionalni vrtnar oziroma vzdrževalec in mi veliko pomeni, da za delo uporabljam stroje, ki so učinkoviti in so narejeni tudi z mislijo na uporabnika. Obrezovanje grmovja in žive meje je pogosto delo, ki ga opravljam za svoje stranke in prej, ko sem imel bencinske škarje za obrezovanje mi je bilo po delu zmeraj slabo. Ko sem rezal z bencinskimi škarjami je dim ostajal v grmovju in ne glede na to kako sem škarje obrnil – vedno se mi je kadilo v glavo. Akumulatorska različica je bila poslana od boga, če lahko tako rečem. Akumulatorske škarje za živo mejo imajo odličen performance. So popolnoma primerljive z bencinsko različico, kar se tiče celotne izkušnje dela pa akumulatorske močno prekašajo bencinske. Všeč mi je, da ima profesionalni akumulatorski obrezovalnik žive meje dolga rezila. Presenečen sem tudi nad samo zmogljivostjo baterije oziroma akumulatorja. Dolgo deluje z enako zmogljivostjo, moč ne pojenja, ko se baterija prazni, do konca dela z močjo. Ko pa se baterija izprazni mine ravno dovolj časa, da potrebujem počitek, da spočijem roke. Res sem zelo zadovoljen. Profesionalne baterijske škarje za živo mejo so veliko lažje in boljše ter zdravju in okolju prijaznejše za delo. Pa z minimalno vzdrževanja. Na TMS potem prinesem, da mi nabrusijo rezila, to je pa skoraj vse, kar potrebujem.« – Franc Š., profesionalni vrtnar

Zmogljivost profesionalnega pihalca listja Husqvarna

Izkušnje profesionalnih uporabnikov z akumulatorskimi stroji Husqvarna

Husqvarna je pri delu z akumulatorskimi stroji posnela profesionalne vzdrževalce vseh zelenih površin v mestu Weissenfels v Nemčiji. Zabeležili so izkušnje in mnenje profesionalcev o delu z akumulatorskimi stroji.

»Ljudje najprej opazujejo z nezaupanjem. »Kaj je zdaj to? Se igraš ali kaj?« Ampak čez nekaj časa vidijo, da deluje in da lahko opraviš veliko dela. Nato pa so začudeni. Mislijo, da ne delamo, ker nas ne slišijo. Medtem pa smo mi že zdavnaj končali. Ker so res neslišni.« 

Za akumulatorsko tehnologijo so se odločili v začetku leta 2016. Vzdrževanje zelenih površin z akumulatorskimi stroji jim omogoča, da brez motenj opravljajo svoje delo tudi v na hrup občutljivih območjih, kot so pokopališča ter zemljišča šol in vrtcev.

Za profesionalne akumulatorske stroje Husqvarna pa so se odločili, ker so se od drugih ponudnikov razlikovali po večji zmogljivosti in boljši uporabniški izkušnji. Izdelki Husqvarna so jih najbolj prepričali, ko so opravili teste z različnimi blagovnimi znamkami, ki ponujajo akumulatorske stoje.

V posnetku boste videli uporabo profesionalne akumulatorske kose na nitko, profesionalnega akumulatorskega pihalca listja, profesionalnega akumulatorskega obrezovalnika grmovja in profesionalnega akumulatorskega višinskega obrezovalnika. Uporabljajo tako navadne akumulatorje, kot tudi nahrbtne akumulatorje Husqvarna.

»Z akumulatorskim strojem lahko delaš dlje in stroj naredi to, kar se od njega pričakuje. Akumulator zdrži dolgo časa, dva mi zadostujeta za cel dan.* Lahko ju napolnim med malico, ki traja 30 min in nato nadaljujem z delom. Pri običajni motorni kosi na bencin nikoli ne moreš biti prepričan. Stojiš in jo poskušaš zagnati. Večinoma bo delovala, vendar včasih odpove. Pri akumulatorskem modelu pa samo vstaviš akumulator in pritisneš na gumb.«

*Kako dolgo zdrži en akumulator je odvisno od stroja in dela, ki ga s strojem opravljate.

Kateri akumulatorski stroji so na voljo?

V Husqvarna ponudbi akumulatorskih strojev lahko izbirate med akumulatorskimi verižnimi žagamiakumulatorskimi višinskimi obrezovalnikiakumulatorskimi motornimi kosami in akumulatorskimi trimerjiakumulatorskimi škarjami za živo mejo, akumulatorskimi pihalniki listja, akumulatorskimi vrtnimi kosilnicami in akumulatorskimi prezračevalniki.

Pri nakupu akumulatorskega stroja se posebej kupuje stroj + akumulator + polnilec, razen če gre za nakup akumulatorskega seta Husqvarna. Večkrat so na voljo tudi zelo ugodne akcije seta baterij in polnilca.

Celoten asortima akumulatorskega programa Husqvarna najdete v naši spletni trgovini v kategoriji Baterijski program. Dodatno opremo pa najdete v kategoriji Akumulatorji in polnilne postaje.

Kaj je pomembno pri nakupu akumulatorskega stroja?

Svetujemo vam, da akumulatorski stroj za delo v naravi kupite pri pooblaščenem prodajalcu in da se odločite za nakup stroja priznane blagovne znamke. Akumulatorski stroji so odlično orodje, ki bo opravilo svoje delo pod boljšimi pogoji, kot bencinski stroji. Vendar pa ni dober vsak akumulatorski stroj na trgu. V kolikor želite kupiti akumulatorski stroj, ki bo zadovoljil vaše potrebe, potem se odločite za akumulatorske stroje Husqvarna (ali druge priznane blagovne znamke).

Nasvet: kupite akumulatorski stroj priznane blagovne znamke pri pooblaščenem prodajalcu, ki vam bo ustrezno svetoval za nakup akumulatorskega seta, ki bo zadovoljil vaše delovne potrebe.

Za delo na prostem želite mašino na katero se želite zanesti. Raje v začetku vložite več in z nakupom boste zagotovo zadovoljni in to več let. Ne pozabite, da stroj kupujete zato, da boste delo opravili lažje in hitreje, ne zaradi nižje cene.

Ali so akumulatorski stroji res dovolj zmogljivi?

Naj vas majhna velikost elektromotorja ne zavede. Husqvarna brezkrtačni motorji zagotavljajo polni navor pri nizkih vrtljajih in 25% večjo učinkovitost od standardnih krtačnih motorjev. Ne glede na to ali uporabljate akumulatorski trimer za košnjo visoke, goste in mokre trave ali pa uporabljate akumulatorske škarje za živo mejo za oblikovanje in obrezovanje grmovja, boste imeli z akumulatorskimi stroji Husqvarna višji in bolj konstanten navor.

Se zanimate za nakup akumulatorskega stroja Husqvarna pa niste prepričani v zmogljivost? Oglasite se pri nas v trgovini in z veseljem vam bomo pokazali kaj zmorejo baterijski stroji Husqvarna. Prav tako vam bomo svetovali katera kombinacija stroje, akumulatorja in polnilca bi najbolj ustrezala vašim potrebam.

Kakšne so izkušnje z akumulatorskimi stroji Husqvarna?

V zadnjih letih se je povpraševanje po akumulatorskih strojih občutno povečalo, kljub temu, da imajo stranke na začetku pomisleke o zmogljivosti. Izkušnja je celo takšna, da se po prvem nakupu stranke vračajo in dopolnjujejo svoj akumulatorski asortima.

»Na začetku sem imel pomisleke. Ni se mi zdelo, da bodo akumulatorske škarje za živo mejo dovolj zmogljive za delo. Motil sem se. Škarje so odlično opravile svojo delo. Zmogljivost je bila enaka bencinskim škarjam, ki sem jih uporabljal prej. Poleg tega, da je moč ostala enaka, je bilo vse skupaj lažje za opraviti. Baterijske škarje so lažje. Pa tudi upravljanje z njimi je mnogo lažje. Nobenega goriva, samo rezila je potrebno malo namazati. Res sem zelo zadovoljen. Ravno sedaj, ko sem bil vprašan po izkušnji z akumulatorskimi škarjami za živo mejo, kupujem še akumulatorsko koso. Zakaj bi se matral z bencinsko, če je z baterijsko vse toliko lažje, baterije in polnilec pa že imam.« – Jože L., domači uporabnik

Prvi nakup akumulatorskega stroja Husqvarna je dražji, saj se posebej kupuje stroj, akumulator in polnilec. Husqvarna ima enoten akumulatorski sistem, kar pomeni, da akumulatorji ustrezajo vsem Husqvarna akumulatorskim strojem. Se pravi, ko enkrat imate akumulator in polnilec zanj, lahko samo še nadgrajujete svoj asortima z drugimi akumulatorskimi stroji Husqvarna. Sami akumulatorski stroji pa so običajno cenejši od bencinskih različic.

»Žaga je zaradi nizke teže izjemno lahka za uporabo. Upravljanje z žago je enostavno, baterija pa je zdržala dlje kot sem pričakoval. Če bi ji dal kakšen minus je to, da baterijska žaga še vedno ni zamenljiva z bencinsko. Za deblo kakšne večje ciprese se je akumulatroska žaga malo mučila, bencinska se ni. Za neke vmesne veje in obrezovanje ter manjša drevesa pa je baterijska res super. Sploh nisem čutil utrujenosti v rokah, sicer jo po 10 min dela čutim z bencinsko žago. Priporočam.« – Matjaž L., domači uporabnik

Izkušnja z akumulatorsko verižno žago Husqvarna
Test akumulatorske žage Husqvarna
Izkušnja rezanja z akumulatorsko žago Husqvarna

Kako je z vzdrževanjem akumulatorskih strojev?

Vzdrževanje baterijsko vodenih strojev je mnogo preprostejše kot vzdrževanje bencinskih. Kot primer lahko vzamemo vzdrževanje akumulatorske verižne žage. Pravzaprav je potrebno vzdrževati in menjati samo meč in verigo žage, kar je potrebno tudi pri bencinski različici. Razen tega, pa je potrebno pri akumulatorski žagi (ali drugemu akumulatorskemu stroju) poskrbeti samo za ustrezno polnjenje in vzdrževanje akumulatorja oziroma baterije. Po vsakem delu je potrebno žago še očistiti ter poskrbeti za olje za verigo. Običajno se olje za verigo dodaja, ko se izprazni baterija.

Glede vzdrževanja Husqvarna akumulatorjev pozimi pa se držite naslednjega:

 • Za daljšo življenjsko dobo, vedno hranite baterijo na 50% napolnjenosti.
 • Stanje baterije lahko preverite s pritiskom na gumb na zadnji strani baterije.
 • Stanje baterije v času daljše neuporabe večkrat preverite in jo vzdržujte na 50% napolnjenosti. Baterije se namreč počasi praznijo tudi kadar niso uporabljene.
 • Husqvarna baterije hranite pri temperaturi 5-25°C.

Kakšne so napovedi za akumulatorske stroje?

Trend kaže da gre razvoj v baterijsko prihodnost. Vse več je baterijsko vodenih strojev – od avtomobilov, koles, skirojev do strojev za nego okolja in gozda. Vodja podjetja Husqvarna, enega od največjih proizvajalcev akumulatorskega vrtnega orodja na svetu, je dejal, da se bo asortima akumulatorskih strojev še izboljševal in povečeval. Verjetnost je, da bodo akumulatorski stroji počasi nadomestili bencinske.

Izvršni direktor Husqvarna Kai Wärn je za Reuters (2019) dejal, da se današnje baterije oziroma akumulatorji obnesejo odlično in so dovolj zmogljive za stoje, ki so v uporabi v urbanem okolju, vendar pa akumulatorski stoji zaenkrat še ne zadostujejo za izdelke z visoko porabo energije, to so na primer motorne žage, ki se uporabljajo za celodnevne gozdarske dejavnosti. Ni težava v razvoju samega izdelka, temveč v omejitvi fizične meje količine energije, ki jo je možno shraniti v današnji tehnologiji Li-ionskih akumulatorjev.

Tako je še vedno nekaj strojev, ki bodo zaradi trenutne tehnologije morali ostati na bencinu. Verjetno bo tako še naslednjih 10 let.

Husqvarna pričakuje, da bodo naslednje generacije akumulatorskega programa (stroji, akumulatorji, polnilci) stali manj in ponujali večji doseg.

Prihodnost akumulatorskih strojev Husqvarna

Za več informacij ali dodatno pomoč nam pišite na splet@tms-brezice.si ali pa kar v komentar spodaj in z odgovorom pomagamo še komu.

Spremljate nas na družbenih omrežjih facebookinstagram in youtube.
Veseli bomo tudi vaše ocene na Google, saj nam s tem pomagate, da smo vidnejši na spletu 🧡

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.