Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Servis motornih žag

Bencinske motorne žage, tako kot vsak drugi stroj, zahtevajo redno vzdrževanje, če želimo, da dosežejo svojo predvideno življenjsko dobo. V TMS Brežice opravljamo servis bencinskih motornih žag, baterijskih verižnih žag, električnih verižnih žag in tudi višinskih obrezovalnikov.

Izvajamo servis motornih žag Husqvarna, Stihl, Oleo-mac, Solo, Alpina, Dolmar, Jonsered, Partner, McCulloch, Makita, MTD, Cub Cadet, Homelite, Ryobi in ostalih motornih žag, katerih rezervne dele lahko naročimo.

Ne izvajamo servisnih storitev za motorne žage Iskra, Villager ali drugih neznanih nizkocenovnih žag, ker zanje nimamo dostopa do rezervnih oziroma nadomestnih delov. Žage teh blagovnih znamk ne popravljamo, lahko pa vam žago nastavimo, nabrusimo verigo, zamenjamo meč, očistimo uplinjač in podobna storitve.

Na servis vedno prinesite kompletno motorno žago, vključno z mečem in verigo, saj le z vsemi deli lahko najdemo napako in na koncu opravimo preizkus. Servis opravljamo le na lokaciji – na naslovu Trnje 4a v Brežicah. Uslug servisa na domu ne opravljamo. Za vse pri nas vgrajene nadomestne dele in servisne storitve priznamo tudi 6 mesecev garancije.

Kaj boste našli v tem zapisu:

Redni letni servis motorne žage

Letni redni servis je standardni pregled delovanje vaše motorne žage, ki pripomore k daljši življenjski dobi žage in varnejšega dela z motorno žago. Redni letni servis je pravzaprav redno vzdrževanje, podobno kot redni letni servis avtomobila. Redni servis pomeni, da vaša motorna žaga v osnovi normalno deluje in nima nobenih specifičnih okvar, zato se servisa lotimo celostno in sledimo servisnemu protokolu za redni letni servis, ki v grobem zajema naslednje točke: čiščenje žage, menjavo vžigalne svečke, pregled zračnega filtra in vbrizgavanje, pregled hladilnega sistema, menjava filtra goriva, pregled in čiščenje oljnega sistema, pregled rezalne opreme, pregled zobnika, nastavitev oziroma posodobitev programske opreme, test varnostnih funkcij in na koncu pregled delovanja. V kolikor je potrebno zamenjamo zračni filter, rezalno opremo, zaganjalno vrv, zobnik.

Servisni protokol za redni letni servis motorne žage

 1. Splošni vizualni pregled, znotraj katerega preverimo kakšno je stanje žage in ali bodo poleg rednega vzdrževanja potrebna še dodatna dela.

 2. Preverjanje motorja in zaganjalnega kabla motorne žage (enostavno vlečenje, kompresija)

 3. Izpraznimo posodo za gorivo, očistimo rezervoar in preverimo stanje rezervoarja motorne žage.

 4. Preverimo filter za gorivo motorne žage in ga po potrebi zamenjamo.

 5. Preverimo stanje vžigalne svečke motorne žage in jo po potrebi zamenjamo.

 6. Preverimo zračni filter motorne žage in ga po potrebi zamenjamo.

 7. Preverimo dekompresijski ventil (če je prisoten).

 8. Napolnimo sveže gorivo in preverimo črpalko goriva (če je prisotna).

 9. Preverimo vse varnostne funkcija motorne žage in jih po potrebi obnovimo ali prilagodimo.

 10. Motorno žago zaženemo za prvi tesni zagon.

 11. Motorno žago očistimo in še enkrat pregledamo.

 12. Po SMS obvestilu vam sporočimo, da je servis motorne žage zaključen.

   

Pregled motorja verižne žage

Motor je pomemben del vsakega stroja, zato mu posvetimo več pozornosti. Preizkusimo ali vse tesnilne površine dobro tesnijo in opravimo test negativnega tlaka, nato preverimo sisteme za blaženje vibracij in pregledamo stanje bata/cilindra motorne žage. Nato preverimo sistem za gorivo (prezračevanje rezervoarja) in preverimo komponente za puščanje, povezave in poroznost. Opravimo še diagnostiko in posodobitev uplinjača AutoTune pri motornih žagah Husqvarna, kadar slednjo funkcijo motorno žaga seveda ima. Po sistemu za gorivo, se lotimo sistema za dovod zraka in ga očistimo. Sledi čiščenje in preverjanje hladilnega in zagonskega sistema, kar pomeni čiščenje in pregled hladilnih reber na cilindru, pokrov cilindra, toplotne izolacije, povratne vzmeti, zaganjalne vrvice, zaganjalnega ročaja, vrvenice in drugih bližnjih delov. Pri servisu bencinske motorne žage ne izpustimo tudi splošni pregled električnega in zagonskega sistema er izpušnega sistema.

Pregled sklopke, bobna sklopke in mazanje verige

Po motorju se lotimo čiščenja in pregleda rezervoarja olja za veriga. Nato pregledamo in preizkusimo celotni sistem za mazanje verige – oljni filter, cevi in ostale povezave in funkcije. Preverimo pogonsko kolo oljne črpalke motorne žage in namažemo pogonsko kolesce črpalke. Pregledamo in po potrebi zamenjamo sklopko, boben sklopke, zobnike in ležaje. Na koncu preverimo še komponente napenjanja verige in ostroge motorne žage.

Pregled rezalne opreme in varnostnih sistemov

Preverimo rezalno opremo motorne žage in verigo motorne žage po potrebi nabrusimo ali zamenjamo. Staro verigo vedno priložimo poleg. Po ostrenju verige preverimo varnostne komponente – lovilec verige, vztrajnostni zavorni sistem verige in preverimo zaklep plina.

Končni pregled motorne verižne žage

Na koncu nam preostane še končni pregled vaše motorne žage, ko preverimo vse pritrdilne elemente in poskrbimo za pravilen navor vijakov, matic in ostalih elementov. Potem motorno žago zaženemo in jo pustimo v prostem teku nekaj minut, da se segreje. Nato po potrebi nastavimo uplinjač in preverimo število obratov.

Servis motorne žage zaključimo s poskusnim zagonom, ko preverimo delovanje zavore verige, mazanje verige (po potrebi nastavimo še pretok), stop stikala, pospeševanjem prosti tek oziroma delovanje motorne žage pod najvišjimi obrati ter gretje ročaja, če gre za žago z ogrevanimi ročaji.

Zaradi obrabe ali morebitne nepravilne uporabe lahko pride do zamenjave rezervnih delov ali dodatnih popravil, ki presegajo popravila znotraj splošnega rednega vzdrževalnega servisa. Seveda vas o tem predhodno obvestimo in dodatna dela opravimo le z vašo odobritvijo.

POMEMBNO: Vsako popravilo, tudi kadar gre za redna popravila, je po svoje posebno ali unikatno, zato je nemogoče v naprej napovedati točni strošek servisa. Tudi kadar gre za redne servise, se pred samim servisom pogovorimo o popravilu in pričakovanjih.

Cena rednega servisa motorne žage

Cena rednega servisa ali vzdrževanja motorne žage se običajno giblje med 50 in 70 eur. Ceni porabljenega potrošnega materiala in nadomestnih delov se doda strošek strojne ure.
Strojna ura (1) je 33 eur.

Servis ali popravilo motorne žage

Servis motorne žage oziroma popravilo specifične okvare motorne žage pomeni, da rešujemo le okvaro, zaradi katere ste motorno žago prinesli na servis. Seveda se lahko dogovorimo tudi za splošni pregled (točke iz rednega letnega servisa – pregled/menjava filtrov, rezalne opreme, svečke …). Pogoste okvare oziroma diagnostike okvare motorne žage so, da žaga »ne vžge«, »nima moči« ali preprosto »ne dela«. Diagnostiko lahko postavite sami, lahko pa preprosto poveste kaj ne deluje in nato najdemo napako sami. V TMS Brežice imamo že 30-letno tradicijo servisa motornih žag, znamo zelo hitro prepoznati kje je okvara. V kolikor med pregledom motorne žage ugotovimo, da gre za večjo okvaro in posledično višji strošek servisa, vas o tem obvestimo preden se lotimo popravila. Tako se lahko sami odločite ali s popravilom nadaljujemo ali pa je strošek prevelik.

Kako poteka servisni postopek v TMS Brežice?

Servisne storitve opravljamo korektno in transparentno. V TMS Brežice sledimo servisnemu protokolu, ki se ga držimo pri profesionalnem vzdrževalnem servisu vaše motorne žage. Pri servisu uporabljamo izključno originalne nadomestne dele in dodatke ali kakovostno alternativo, kadar originalni nadomestni deli niso več dobavljivi. Pogosti razlogi za ne dobavljivost originalnih rezervnih delov je običajno visoka starost žage, za katero so nehali proizvajati rezervne dele. Pri varnosti in kakovosti produktov – rezervnih delov, maziv in drugih dodatkov, ne delamo nobenih kompromisov.

Servis pri nas, v TMS Brežice, poteka tako, da vašo motorno žago pripeljete k nam in jo zapišemo v računalnik. V program zapišemo vaše kontaktne podatke – ime, priimek, naslov in telefonsko številko. Nato zapišemo model in unikatno številko motorne žage. Nalepko z unikatno številko nato prilepimo na vašo žago, da jo lahko identificiramo in povežemo z delovnim nalogom in z lastnikom (z vami). Po tem, ko zapišemo vse podatke, se pogovorimo o okvari žage in vaših željah glede popravila – želite opraviti redni letni servis, želite, da odpravimo specifično napako ali pa kombinacijo obojega. V kolikor ne gre za splošni redni servis in je okvara specifična – na primer, da ne vžge, potem rešujemo samo ta problem in vam ne bomo nabrusili verige, razen, če boste seveda tudi to želeli. Nato žago vašo motorno žago sprejmemo na servis, vam pa predamo listek, ki potrjuje, da imate pri nas na popravilu motorno žage. Potrditveni listek si shranite, saj z njem ob zaključenem servisu prevzamete žago. O končanem popravilu in končnem znesku vas obvestimo z sms obvestilom.

Servisni postopek v točkah

 1. Prevzem motorne žage na servis – vnos podatkov v računalniški program

 2. Servis motorne žage – kadar pride do nepredvidenih stroškov in popravil, vas sproti obvestimo in počakamo na vašo odobritev.

 3. Z SMS sporočilom vas obvestimo o končanem popravilu in končnem znesku

 4. Iz servisa prevzamete vašo motorno žago in poravnate strošek

Cena servisa motorne žage

Cena servisa motorne žage je odvisna od okvare žage. Končni strošek je sestavljen iz porabljenega potrošnega materiala, nadomestnih delov in delovne ure. Strojna ura (1) je 33 eur.

Najbolj pogoste diagnoze/okvare/napake/vzdrževalna servisna dela motornih žag: ne maže verige (ne maže ketne), žaga ne vžge, brušenje verige žage, pušča olje (olje curi), žaga trokira/vibrira, žaga nima moči, zaliva motor, zaliva vžigalno svečko, žaga dobiva obrate, žaga nima prostega teka (štangas), žaga nima obratov, menjava membran žage, žaga je dolgo stala, žaga težko vžge, menjava zobnika žage, zagon na žagi ne dela (vrvenica, jermenica, starter), žaga ugaša med delom, žaga na prostem teku ugaša, popravilo stop stikala na žagi, žaga dobi obrate n ugane (vžge in ugasne), sklopka/vzmet, amortizerji na žagi, pretisnitev oljne črpalke žage, preveri mazanje žage, amortizer na valju žage, menjava ležajev, žaga med delom začne ropotati, žaga ne maže dobro, žaga je zaribala, nastavitev žage. Manj pogosto pa je potrebno menjati magnet motorne žage, menjava vztrajnika, elektronike/vžigalne tuljave/cinšpule motorne žage, platine/prekinjevalnika.

Pogoste menjave rezervnih oz. nadomestnih delov motorne žage: filter goriva, filter zraka, vžigalna svečka, meč (vodilo verige), pogonski zobnik, pogonski prstan, zaganjalni vrvica (starter), bat/valj/cilinder.

V TMS Brežice opravljamo tudi strojno brušenje verige in izdelavo verig po meri. Dobro založeni smo z nadomestnimi deli in potrošnim materialom. Prodajamo visokokakovostna olja in maziva. Prav tako je na voljo gozdarska zaščitna oprema (gozdarske zaščitne hlače z zaščito proti urezom, gozdarske jakne, gozdarski čevlji z zaščito proti urezu …)

Garancijsko popravilo motorne žage

V TMS Brežice izvajamo tudi garancijska popravila za blagovne znamke strojev katerih pooblaščeni prodajalec in serviser smo. Smo pooblaščeni serviser za blagovne znamke Husqvarna, Oleo-Mac, Cub Cadet, Honda, MTD, Jonsered, McCulloch, Kawasaki, AS-Motor. Garancijska doba začne teči z dnevom nakupa oz. na dan prevzema motorne žage. Pri uveljavljenju garancije priložite račun in izpolnjen garancijski list. Brez garancijskega lista in računa vam garancije ne moremo uveljaviti, zato vas prosimo, da si ob nakupu oboje shranite.

Garancijski pogoji

Garancijski pogoji so točno določeni na vsakem garancijskem listu. Slednji se razlikujejo med blagovnimi znamkami in stroji. Spodaj so navedeni običajni garancijski pogoji.

S podanim garancijskim zahtevkom se kot trgovec in serviser zavezujemo, da bo motorna žaga v garancijskem roku ob normalni in pravilni uporabi delovala brezhibno. Znotraj garancijskega popravila se štejejo pomanjkljivosti in okvare zaradi napak v materialu ali izdelavi. Kupec naj motorno žago v garancijskem roku prinese pooblaščenemu servisu, kjer skupaj z žago prinese tudi garancijski list in račun. V primeru, da motorno žago popravlja nepooblaščeni servis ali oseba, kupec ne more uveljavljati zahtevkov iz garancije. Garancijska popravila lahko izvaja izključno pooblaščeni serviser. V kolikor pooblaščeni servis ni mogoče popraviti v roku 45 dni, ga je dolžan zastopnik zamenjati za novega ali vrniti vplačani znesek. Kupec ne more uveljavljati zahtevkov garancije, če se pred uporabo ni držal priloženih navodil. Ozemeljsko območje veljavnosti garancije motorne žage je Republika Slovenija.

Garancija ne velja v primerih:

 • Normalne obrabe, preobremenjenosti, lomov, poškodb, napačne uporabe, poškodb nastalih zaradi malomarnosti in nepazljivosti, zaradi uporabe neustreznega goriva, abrazivne umazanije, vlage, rje, korozije in drugih pojavov nastalih zaradi neustreznega skladiščenja.

 • Ne velja za potrošni material (npr. filtri, meči, verige, svečke)

 • Napak, ki so nastale zaradi neupoštevanja navodil podanih v priloženih navodilih za uporabo.

 • Sprememb ali predelav, ki spreminjajo lastnost, varnost pri delu ter trajnost izdelka, njegov osnovni namen ali povzročijo odstopanja od veljavnih standardov.

 • Uporabe delov ali pripomočkov, ki niso priporočeni s strani proizvajalca.

 • Škode, ki jo povzroči nepooblaščeni ponudnih servisnih storitev.

Strojno brušenje verig za motorno žago

Učinkovitost žaganja z motorno žago je v veliki meri odvisno od izbrane rezalne garniture in od njenega stanja. Ostra in dobro negovana veriga vam bo olajšala delo in hkrati zagotovila daljšo življenjsko dobo celotne rezalne opreme – veriga, meč, verižnik. Prav tako žaganje s topo verigo posledično povzroča večjo porabo goriva, motorne žage, podaljša čas žaganja, večje pa so tudi obremenitve delavca.

Verigo lahko z nekaj spretnosti nabrusite sami, lahko pa se odločite za strojno profesionalno brušenje verige pri nas v TMS Brežice. Občasnim uporabnikom, ki redko žagajo priporočamo, da imajo doma dve ali tri nabrušene ali nove verige, ki jih po potrebi menjajo, po končanem delu pa vse verige pripeljejo na profesionalno brušenje.

Strojno profesionalno brušenje verige v TMS Brežice

V TMS Brežice ponujamo storitev brušenja verig za motorno žago. Vašo verigo preprosto prinesite v našo poslovalnico (Trnja 4a, 8250 Brežice) in verigo vam bomo v najkrajšem možnem času strojno nabrusili. Običajno eno brušenje vzame okoli 15 min časa, kar pomeni, da lahko na brušenje počakate kar pri nas ali pa se odpravite na hitri opravek. Po nabrušeno verigo se lahko vrnete tudi naslednji dan. Prinesete lahko tudi več verig, vendar se čas brušenja seveda podaljša.

Opomba: Čas brušenja ene verige je cca. 15 min in se šteje takrat, ko se serviser loti strojnega brušenja. Se pravi, v primeru, da ima serviser na brušenje že katero drugo verigo, je potrebno počakati dlje. Načeloma pa se še ni zgodilo, da bi brušenje trajalo dlje od kratke »kava pavze« v mestu, še posebej kadar poveste, da bi verigo potrebovali čim prej.
V kolikor vidimo, da je vaša veriga že preživela svoje, vam to seveda povemo. Prav tako vas obvestimo kadar je šlo za zadnje brušenje.

Cena strojnega brušenja verige za motorno žago

Cena za brušenje ene (1) verige je 5 eur. V primeru, da prinesete verigo na meču oz. na žagi, je brušenje ene (1) verige 7 eur.

Kako nabrusiti verigo doma?

Brušenje verige lahko opravite sami doma. Navodila za brušenje verige najdete v navodilih za uporabo vaše motorne žage. Na kratko pa je pomembno, da pri samostojnemu brušenju verige uporabljata prava orodja in sledite pravilnim kotom brušenja.

V naši trgovini prodajamo tudi orodje za samostojno brušenje verige (okrogle pile za brušenje verige, ploščate pile za brušenje verige, šablone, primež in nastavke).

Pri brušenju verige je potrebno upoštevati naslednje kote:

 • Kot in oznako na grebenu

 • Bočni kot

 • Vodoravnost pile

 • Globinski zob

Koti so lahko različni glede na tip verige, ki jo uporabljate. Dober način, da boste pravilno nabrusili verige je tudi, da uporabljate šablono za brušenje. Šablona vam ponudi pravilne kote in globin. S šablono za brušenje verige boste vedno dobre rezultate brez da bi razmišljali, kaj vse morate upoštevati. Za pravilne kote brušenja samo sledite navodilom.

Postopek brušenja verige doma

Ko brusite verigo jo poskusite brusiti tako, da odbrusite kolikor le mogoče malo materiala.

 • Pričnete z najkrajšim rezilnim zobom. Vse rezilni zobi morajo biti enako dolgi, zato jih je potrebno prilagoditi najkrajšemu.

 • Namestite šablono na verigo. Puščice na šabloni morajo kazati v smer vrtenja verige (proti konici). Šablona mora trdno nalegati na verigo.

 • Uporabite okroglo pilo. Pilo položite v kotu 90° na valjčke šablone. Pilo držite z obema rokama. Pila naj leži na obeh valjčkih šablone. Zob brusite vstran od sebe z gladkimi potegi.

 • Isto brusite vse ostale rezalne zobe. Vsak zob morate brusiti tako, da bo oster. Pomembno je, da so vsi rezalni zobi enako dolgi.

 • Ko ste končali z brušenjem rezalnih zob na eni strani, popustite primež in obrnite žago v nasprotno smer in jo vpnite v primež. Sedaj po istem postopku nabrusite še rezalne zobe na drugi strani.

Kako pogosto je potrebno brusiti verigo za motorno žago?

Vsaka veriga š časoma in z uporabo izgubi ostrino, tudi kadar niste zarezali v predmete, ki še posebej zmanjšajo ostrino (kamenje, zemlja, ...). Veriga z uporabo postane topa. V kolikor pa ste slučajno zarezali v kamen ali zemljo je veriga običajno takoj neuporabna in je je zato potrebno takoj nabrusiti.

Če uporabljate žago večino dneva je primerno, da verigo nabrusite s pilo vedno kadar žagi dolivate gorivo. Lažje je brusiti pogosteje in po malo, kot pa čakati in potem brusiti dalj časa. Prav tako ima delo z ostro verigo veliko prednosti, saj z ostro verigo režete natančneje in učinkoviteje.

Kdaj je potrebna menjava verige na motorni žagi?

Verigo morate zamenjati, če so na kateremkoli členu vidne razpoke oz. takoj, ko je rezalni zob krajši od 4 mm.

Izdelava verig za motorno žago po meri

V TMS Brežice ponujamo storitev izdelave verige (ketne) za motorno žago po meri. Verige po meri običajno izdelujemo kadar gre za nadstandardne verige za motorno žago. Se pravi, kadar veriga odstopa od standardov – verige za nadstandardno dolg meč oz. velik meč, za motorne žage neznanih blagovnih znamk, katerih meči za verigo niso standardni.

Prav tako vam vašo verigo po potrebi tudi prilagodimo. Včasih se veriga med delom odtegne ali pa poškoduje, takrat jo lahko prinesete k vam in dodamo ali odvzamemo net verige, da ponovno ustreza vašemu meču. To lahko storimo, če veriga cela ni preveč poškodovana ali potrebna zamenjave.

Pogosta vprašanja in odgovori

Pripravili smo nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja. V kolikor odgovora na vaše vprašanje ne najdete, vam bomo z veseljem odgovorili. Pišite nam na splet@tms-brezice.si.

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.