Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET: 8-17, SOB: 8-17

Filter products

Razvrsti

Prikazovanje 1–30 od 42 rezultatov

Ko gre za obdelavo lesa, je izbira prave motorne žage ključnega pomena. V naši ponudbi imamo širok izbor motornih žag Husqvarna, ki so prilagojene različnim potrebam in zahtevam uporabnikov. Ne glede na to, ali ste domači uporabnik, ki potrebuje žago za občasna opravila okoli hiše, ali pa ste profesionalni gozdar, ki se vsak dan spopada s sečnjo dreves in potrebuje profesionalno žago Husqvarna, vam bomo pomagali najti pravo orodje za delo.

Pri izbiri motorne žage je ključno razumeti različne tipe žag in njihove prednosti, da lahko izberete orodje, ki najbolje ustreza vašim potrebam. Motorne žage so nepogrešljivo orodje za opravila, kot so obrezovanje dreves, priprava drv za kurjavo, gradnja in številna druga dela.

Kaj morate vedeti preden se odločite za nakup motorne žage?

Pri izbiri motorne žage Husqvarna je ključnega pomena razmisliti o več dejavnikih. Motorne žage se delijo v različne kategorije, odvisno od namena uporabe. Obstajajo tri osnovne kategorije: hobi, kmečke in profesionalne motorne žage. To vam pomaga določiti pravo žago za vaše potrebe.

Hobi motorne žage so namenjene občasnim uporabnikom, ki žago uporabljajo le nekajkrat na leto za manj zahtevna dela. Te žage so običajno manjše, manj močne in morda manj ergonomske. So odlična izbira za tiste, ki opravljajo enostavna opravila okoli hiše.

Kmečke motorne žage so prav tako namenjene občasnim uporabnikom, vendar tistim, ki na letni ravni obdelajo večjo količino drv ali podrejo nekaj dreves. Te žage so na voljo v različnih velikostih, njihove motorne nastavitve pa so zmerno izboljšane, kar omogoča učinkovito delo. Ergonomija pri njih morda ni najboljša, vendar so boljše od hobi žag. Pomembno je, da nudijo zadostno moč glede na svojo težo.

Enoročajne žage za nego dreves so zasnovane za usposobljene arboriste ali drevesne kirurge. Enoročajne žage so manjše, lahke in okretne ter primerne za delo na drevesih ali na tleh.

Profesionalne motorne žage so zasnovane za redno uporabo v gozdu ali zahtevnih gozdarskih opravilih. So ergonomsko izpopolnjene in imajo najugodnejše razmerje moči glede na težo, kar omogoča učinkovito delo. Profesionalne žage so običajno dražje, vendar so opremljene z izboljšanimi komponentami in funkcijami za boljše delovanje in vzdržljivost.

Profesionalne žage Husqvarna prepoznamo z oznako XP ali XPG (z ogrevanim ročajem). Slednje se namenjene profesionalnim delavcem in profesionalnim gozdarjem.

Glede na velikost govorimo o treh žagah: manjše žage so primerne za rezanje v sadovnjakih, letvenjakih ali manjša opravila okrog hiše. Srednje velike žage so že močnejše in zmogljivejše za podiranje dreves do debeline pol metra. Velike žage pa so zaradi večje moči in teže primerne za delo v gozdu ter podiranje večjih dreves.

Pomemben dejavnik pri izbiri je tudi pogon motorne žage. Obstajajo bencinske motorne žage, akumulatorske motorne žage ter električne verižne žage. Bencinske žage so najmočnejše in primerne za profesionalce. Za občasna domača dela so vse bolj priljubljene akumulatorske žage, saj so enostavne za uporabo in ne zahtevajo veliko vzdrževanja. Žaga se preprosto zažene s pritiskom na gumb. Električne verižne žage so primerne za manjša dela okoli hiše.

Pri nakupu motorne žage je pomembno tudi upoštevati moč in težo žage. Za manj izkušene uporabnike je priporočljiva lažja žaga, medtem ko bodo izkušeni uporabniki in tisti, ki delajo v gozdu, potrebovali močnejšo in težjo žago. Prav tako je pomembno upoštevati nivo tresljajev, saj manj tresljajev zmanjšuje tveganje za poškodbe in nelagodje pri delu z žago.

Katero motorno žago izbrati?

Za najboljšo izbiro primerne motorne žage za vaše delo si morate najprej odgovoriti na nekaj vprašanj, ki določajo velikost, moč in pogon žage, ki je najbolj primerna za vaše potrebe.

Za kakšne namene boste uporabljali žago? Je to hobi uporaba v sadovnjaku, boste z žago pripravljali drva za kurjavo, obdelovali večje količine drv ali podirali drevesa v gozdu? Bencinske motorne žage so primerne za dolgotrajno opravljanje zahtevnejših opravil v gozdu in doma. Glede na opravila, za katera jo kupujete, razmislite tudi o teži, udobju in ergonomiji žage.

Kakšna drva boste obdelovali z žago? Boste rezali drevesa iz sadovnjaka, srednja debela drevesa ali želite posekati stoletno smreko? Boste z žago pripravili kurjavo za zimo? Boste sekali trda ali mehka drevesa? Bencinske motorne žage so izjemno zmogljive in zato kos tudi debelejšemu in trdemu lesu.

Kje boste uporabljali žago? Če potrebujete žago za manj zahtevno urejanje okolice, so vam na voljo priročnejše akumulatorske ali električne žage. Če pa boste žago uporabljali za zahtevnejša opravila v gozdu ali nekje, kjer nimate možnosti polnjenja, pa je bencinska motorna žaga skorajda edina rešitev.

Kakšne so moje sposobnosti za delo z žago? Vsaka žaga je ob neizkušenosti ali nepravilni uporabi lahko zelo nevaren pripomoček, ne glede na to, kakšna je. Realno ocenite svoje sposobnosti z žago in le-tem prilagodite nakup. Ne glede na to, katero žago izberete, naj ima varnostne mehanizme, pri delu pa vedno uporabljajte zaščitno opremo.

Kako močno motorno žago potrebujem? Odgovor na to vprašanje boste dobili že s prejšnjimi vprašanji. Moč žage določata prostornina in moč motorja, pri izbiri pa pred to postavite svoje znanje in izkušenost ter tip lesa in velikost. Začetnikom priporočamo manjše motorne žage, ki so lažje za rokovanje.

Na kratko je pri izbiri motorne žage je ključnega pomena, da izberete takšno, ki bo kos vsem nalogom, ki jih nameravate z njo opraviti. Da bi se pravilno odločili, je smiselno temeljito premisliti, kdaj in zakaj boste najpogosteje uporabljali motorno žago.

Če potrebujete žago za razrez debelih hlodov za drva le dva tedna v letu, potem je priporočljivo izbrati močno in robustno bencinsko motorno žago, morda celo kakšno polprofesionalno ali profesionalno, ki bo brez težav kos večjim izzivom. Sadjarji, ki žago uporabljajo za obrezovanje sadnih dreves, bodo raje izbrali manjšo žago, ki jim omogoča večjo okretnost in zagotavlja gladke reze. Odlična alternativa za sadjarje je tudi lahka akumulatorska žaga z baterijskim pogonom, ki omogoča brezžično delo in je okolju prijazna.

Povprečni uporabnik motorne žage pa žago uporablja za pripravo drv, redčenje grmovja ter občasno za podiranje srednje debelih dreves. Takšnemu uporabniki bi priporočili žago z zmogljivostjo okoli 3 konjske moči, saj bo dovolj močna za večino domačih opravil. Kljub temu, da bo pri občasnem podiranju večjih dreves delo potekalo nekoliko počasneje, je to v večini primerov sprejemljiv kompromis med zmogljivostjo, praktičnostjo in ceno.

Bencinska ali akumulatorska motorna žaga?

Ko se odločate med bencinsko in akumulatorsko motorno žago, je pomembno razmisliti o različnih vidikih, ki vam bodo pomagali pri izbiri pravega orodja za vaše potrebe. Obe vrsti žag imata svoje prednosti in slabosti, zato je ključno, da razumete, kako se med seboj razlikujejo.

Bencinske motorne žage so običajno prva izbira za večino ljudi. Za delovanje potrebujejo bencin in olje, proizvajajo klasičen zvok in so primerne za različna opravila okrog hiše ali v gozdu, odvisno od njihove moči. Kljub večji moči so bencinske žage glasnejše in izpuščajo emisije v okolje. Vendar pa je tehnologija v zadnjih letih napredovala, kar pomeni, da sodobne bencinske motorne žage porabijo manj goriva in izpustijo manj emisij. Zahtevajo tudi vzdrževanje, vključno z gorivom, oljem in čiščenjem zračnega filtra.

Akumulatorske motorne žage pa delujejo na energijo shranjeno v bateriji žage. Baterijske žage so odlična izbira lažja in občasna dela na domačem vrtu ali vikendu. Kljub temu, da žage poganja baterija, imajo visoko zmogljivost, primerljivo z bencinskimi modeli in so kos nizkim drevesom ali pripravi drv za kurjavo. Enkratno polnjenje baterije akumulatorske motorne žage je običajno primerljivo z enim rezervoarjem goriva pri bencinskih žagah.

Za dodatno udobje in okolju prijaznost pa akumulatorske motorne žage Husqvarna delujejo skoraj neslišno in ne proizvajajo emisij, kar omogoča njihovo uporabo tudi v naseljenih območjih brez motenja sosedov. Poleg tega so enostavnejše in cenejše za vzdrževanje, saj nimajo veliko delov, ki bi se obrabili in pokvarili. Akumulatorske žage so odlična izbira za tiste, ki žago potrebujejo le občasno, za starejše osebe ali tiste, ki nimajo veliko moči v rokah. Uporaba baterijske žage je izjemno preprosto – vstavite akumulator, pritisnite na gumb in že ste pripravljeni na delo. Paziti morate le, da je akumulator napolnjen in da je veriga dobro nabrušena.

Prednosti bencinskih motorne žag:

 1. Moč in zmogljivost: Bencinske motorne žage so znane po svoji moči, kar jih naredi odlične za zahtevna opravila, kot je podiranje debelih dreves.
 2. Delovanje brez omejitev: Ni vam treba skrbeti za trajanje baterije ali polnjenje. Z bencinsko žago lahko delate, kolikor dolgo želite, saj jo enostavno napolnite s gorivom in oljem.
 3. Hitra polnitev goriva: Ponovno polnjenje goriva pri bencinskih žagah je hitro opravilo, kar vam omogoča, da se hitro vrnete k delu.

Slabosti bencinskih motorne žag:

 1. Hrup in emisije: Bencinske žage so glasne in izpuščajo emisije, kar lahko moti okolico in zahteva uporabo zaščitne opreme.
 2. Večja teža: Bencinske žage so običajno težje od akumulatorskih, kar lahko povzroči utrujenost pri dolgotrajni uporabi.
 3. Zahtevno vzdrževanje: Potrebujejo redno vzdrževanje, vključno s čiščenjem filtra zraka, menjavo olja in goriva.

Prednosti akumulatorskih motorne žag:

 1. Tišje in brez emisij: Akumulatorske žage delujejo tiho in ne proizvajajo škodljivih emisij, kar je bolj prijazno do okolja in vaših ušes.
 2. Nizka teža: Zaradi svoje nizke teže so akumulatorske žage bolj okretne in enostavne za uporabo, kar je še posebej koristno za manj izkušene uporabnike.
 3. Manj vzdrževanja: Akumulatorske žage zahtevajo manj vzdrževanja kot bencinske. Ni potrebe po menjavi olja in goriva. Prav tako so enostavnejše za uporabo.

Slabosti akumulatorskih motorne žag:

 1. Omejena moč: Niso tako močne kot bencinske žage, zato morda niso primerne za najzahtevnejša dela.
 2. Potreba po polnjenju: Morate skrbeti za redno polnjenje baterije, kar lahko predstavlja izziv na terenu brez električne vtičnice.
 3. Cena akumulatorjev in polnilcev: Baterije in polnilci za akumulatorske žage so lahko precej dragi. Če želite imeti rezervne baterije za neprekinjeno delo, se lahko stroški hitro povečajo.

Pri izbiri med bencinsko in akumulatorsko motorno žago Husqvarna je ključno upoštevati svoje potrebe, prednosti in slabosti vsake vrste žage ter vrsto dela, ki ga nameravate opravljati.

Varna uporaba motorne žage

Ne glede na vrsto motorne žage, ki jo uporabljate, je ključnega pomena, da jo pred uporabo skrbno pregledate, da se izognete morebitnim poškodbam. Obstaja več ključnih točk, na katere morate biti pozorni pri pregledu in pripravi žage.

Najprej preverite napetost verige. Verigo morate imeti pravilno in dovolj napeto. To enostavno preverite tako, da v hladnem stanju premikate verigo po meču. Veriga se ne sme premikati po meču kot celota, vendar morate z zmerno silo lahko dvigniti verigo tako, da iz meča izstopijo trije členi.

Pri bencinskih motornih žagah dodatno preverite stanje goriva in olja ter preverite, ali se žaga ustrezno maže. Preverjanje pravilne mazanja lahko opravite tako, da konico meča približate ravni površini in poženete verigo pri polnem plinu. Če opazite sled olja na ravni površini po nekaj sekundah, je žaga pripravljena za uporabo.

Pri delu z motornimi žagami je ključnega pomena tudi preprečevanje pregrevanja verige. Pri daljši uporabi je priporočljivo enkrat dnevno obrniti meč, da se obrablja enakomerno. Po končanem delu z žago pa vedno odstranite verigo in meč ter ju temeljito očistite.

Zaščitna oprema pri delu z motorno žago

Pri delu z motornimi žagami je varnostna oprema ključnega pomena, saj lahko ta orodja predstavljajo resne nevarnosti. Poleg nošenja rokavic in zaščitnih očal je priporočljivo uporabljati tudi ustrezna zaščitna oblačila.

 1. Zaščitna oblačila: Gozdarska oblačila z zaščito pred urezom so nujna zaščita pred morebitnimi poškodbami. Na srce vam polagamo, da poskrbite za vašo varnost in cele ude vsaj z nakupom osnovnega modela protivreznih zaščitnih hlač. Kombinacija oblačil, ki vključuje zaščitno jakno, hlače in škornje z protirezno zaščito, bo zmanjšala tveganje za poškodbe nog in trupa pri morebitnih nepredvidenih dogodkih.
 2. Čevlji z zaščito pred urezom: Uporaba čevljev z vgrajeno zaščito pred urezom je ključnega pomena za ohranjanje varnosti pri delu z motorno žago.
 3. Zaščitna čelada: Uporaba zaščitne gozdarske čelade z vizirjem ali zaščito za obraz je nujna pri delu z motorno žago. Ščiti vašo glavo pred padajočimi vejami, drobirjem in drugim udarcem.
 4. Rokavice: Zaščitne rokavice so pomembne za ohranjanje varnih in čvrstih rok pri uporabi motorne žage. Zagotavljajo dober oprijem in preprečujejo zdrs orodja iz rok.
 5. Zaščitna očala: Poleg zaščite pred ostrimi delci in drobirjem v zraku, zaščitna očala preprečujejo tudi morebiten vdor lesnih ostružkov ali prahu v oči, kar bi lahko povzročilo resne poškodbe.
 6. Glušniki: Redna izpostavljenost hrupu motornih žag lahko škodi vašemu sluhu. Uporaba zaščitnih slušalk, glušnikovali čepkov za ušesa bo zmanjšala tveganje za poškodbe sluha.

Pri delu z motorno žago nikoli ne smete podcenjevati nevarnosti, ne glede na to, kako preprosto se delo morda zdi. Ne pozabite, da nesreča nikoli ne počiva, pa naj gre še za tako preprosto in časovno krajše delo. Ravno takrat najhitreje pride do resnih poškodb, saj se podcenjuje resnost situacije. Veliko nakupov zaščitne opreme se po naših izkušnjah v trgovini zgodi šele po tem, ko pride do ureza.

Zato še vedno poudarjamo, da vedno uporabljajte ustrezno varnostno opremo in sledite navodilom proizvajalca za uporabo žage. Vaša varnost je vedno na prvem mestu, zato se ne tvegajte in zaščitite sebe, medtem ko opravljate svoje delo.

V naši trgovini ponujamo široko paleto kakovostne zaščitne opreme Husqvarna, posebej zasnovane za varno delo z motornimi žagami. Ne glede na to, ali ste profesionalni gozdar, kmet ali hobi uporabnik, boste pri nas našli ustrezno zaščito, ki vam bo omogočila varno in učinkovito delo. Naša ponudba vključuje zaščitna oblačila, čelade, rokavice, očala, slušalke in še veliko več. Zaupajte nam, da vam bomo pomagali izbrati pravo zaščitno opremo za vaše potrebe, da bo vaše delo z motorno žago varno in brezskrbno.

Vzdrževanje verige motorne žage

Vzdrževanje verige je ključnega pomena za nemoteno in varno delo z motorno žago. Veriga je osrednji del orodja, ki mora ostati ostra in natančna, da lahko opravlja svoje delo učinkovito. Med žaganjem se veriga postopoma obrablja, zato je pomembno, da jo redno vzdržujemo.

Nabrušena veriga je tista, ki pri žaganju proizvaja velike lesene ostruščke. Ko opazite, da so ostruščki postali manjši in že skoraj v prahu, je čas za brušenje. Brušenje verige je specializiran postopek, ki zahteva natančnost pri nastavitvi kotov brušenja. Če niste izkušeni pri brušenju, je varneje prepustiti delo izkušenemu serviserju.

V naši trgovini vam ponujamo tudi storitev brušenja verig. Postopek brušenja običajno traja med 10 in 15 minutami. Če je serviser na voljo, lahko počakate na brušenje kar v naši trgovini. Alternativno pa lahko verigo pustite pri nas, medtem ko greste vi po opravkih in se kasneje vrnite po nabrušeno verigo.

Poleg storitev brušenja so v trgovini na voljo tudi nove verige Husqvarna in Oregon, prav tako izdelamo tudi verige po meri.

Bodi na tekočem z akcijami, novostmi in nasveti! Prijavi se na e-novice.

S prijavo na novice se strinjate z našo politiko zasebnosti

TMS Brežice, Trnje 4a, 8250 Brežice

PON-PET; 8.00-17.00, SOBOTA: 8.00-12.00

© TMS Brežice 2024, vse pravice pridržane.  Fotografije so simbolične in ne zagotavljajo lastnosti izdelkov.   |   Izdelava: Starfiniti d.o.o.